"Fredsprocessen på Västbanken ett pokerspel"

Israel nobbar invit från Hamas

NYHETER

Hamas kan tänka sig att gå med på en tillfällig vapenvila redan på torsdag – men Israel nobbar erbjudandet.

- Det är ett pokerspel. Israel tackar inte bara och tar emot en invit från Hamas, säger Anders Hellner på utrikespolitiska institutet.

Egyptiska medlare inledde på måndagen samtal med samtliga större palestinska rörelser för att försöka upprätta ett avtal om vapenvila med Israel. Även palestiniernas premiärminister Mahmud Abbas väntas delta i samtalen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Hamas villiga till vapenvila

- Hamas kan gå med på en vapenvila redan nu på torsdag, sa palestiniernas utrikesminister Nabil Shaath, till den israeliska tidningen Haaretz på måndagen.

Enligt de fredssamtal som varit hittills är tanken den israeliska armén ska dra sig tillbaka från områdena Beit Hanoun och Beit Lahia i norra Gaza och att palestinska säkerhetsstyrkor ska ta över kontrollen.

För att det ska bli möjligt har Israel krävt att Hamas ska lägga ner sina vapen. Men på måndagen kom andra besked.

- Den israeliska regeringen tänker inte gå med en tillfällig vapenvila även om Hamas är med på den, sa Isreals utrikesminister Silvan Shalom till Haaretz.

Vapenvila - fler självmordsattacker

Israel fruktar att en vapenvila bara skulle utnyttjas av extremister för fler självmordsattacker.

Anders Hellner på utrikespolitiska institutet, nyligen hemkommen från Jerusalem, är ändå positiv. Enligt honom är möjligheterna till fred mellan israeler och palestinier större än på många år.

- Att Hamas är beredda till vapenvila är ett steg i rätt riktning.

Fred enda lösningen

Anders Hellner säger att en stor majoritet av både palestinier och israeler vill ha fredlig lösning på konflikten.

- Förödmjukelsen för palstinerna är oerhörd – det finns snart inget Palestina kvar. Judar flyr landet för att slippa självmordsattacker och USA kräver att Israel ska ta tag i fredsprocessen. Den här våldspiralen kan inte fortstätta.

Johan Kristensen

ARTIKELN HANDLAR OM