Italiensk minister vill öppna eld mot flyktingbåtar

”Efter andra eller tredje varningen, så pang – då skjuter vi”

NYHETER

Låt flottan och kustbevakningen skjuta skarpt mot fartyg som närmar sig Italiens kust med illegala immigranter ombord, manar den italienske ministern Umberto Bossi.

I en intervju i måndagens nummer av Romtidningen Corriera della Sera säger Bossi, som leder det främligsfientliga partiet Lega Nord, att han är utled på alla människor som försöker ta sig in i Italien olagligt. Nu vill han höra kanonerna mullra.

– Efter andra eller tredje varningen, så pang – då skjuter vi. Inte en massa snack. Med en kanon blåser vi bort alla som finns där. Annars kommer vi aldrig att komma till rätta med det här problemet, förklarar han.

Kinnor och barn

Bossi har titeln reformminister och är nummer tre i premiärminister Silvio Berlusconis konservativa regering. På en fråga om man verkligen kan öppna eld mot flyktingar, som inte sällan är obeväpnade kvinnor och barn, svarar han bestämt:

– Vilka de illegala immigranterna än är måste de jagas iväg på det ena eller andra sättet. Flottan och kustbevakningen bör försvara våra kuster och göra det med de vapen de har. Det är bästa sättet att tillämpa lagen.

I dag får den italienska flottan bara, i enlighet med internationell praxis, borda fartyg till havs och eskortera dem tillbaka i hamn.

Fler kommer

Antalet människor som olagligt försöker ta sig i and i Italien har ökat markant på senare tid. Bara de senaste tre dagarna har över 1.000 personer landstigit i landets södra delar. Hittills i juni har närmare 3.000 människor kommit, de flesta av dem från norra eller centrala Afrika. Under årets första hälft var dock antalet anländande betydligt färre än i fjol.

Umberto Bossi säger också till Corriera della Sera att om regeringen inte skärper sin hållning mot dem som försöker ta sig in i landet kanske Lega Nord slutar att stödja den. Regeringen har betryggande stöd ändå i Romparlamentets deputeradekammare (underhuset) men knappare marginal i senaten (överhuset).

webb-radio: Aftonbladets Wolfgang Hansson: USA måste sätta hård press på Israel om färdplanen för fred ska kunna

räddas.

TT