Bensinpriset sänks till midsommar

NYHETER

Lagom till midsommarhelgen och semestern sänks nu bensinpriset. Bakom prisfallet ligger dollarförsvagningen och gynnsamma förväntningar på världsmarknaden.

Såväl Statoil som OK-Q8 meddelar nu att de sänker priset på 95-oktanig bensin med 12 öre till 9:23 kronor litern, och resten av bensinbolagen väntas följa efter. Vanligtvis brukar bensinpriserna stiga så här inför stundande semestertider, men den sjunkande dollarn och andra effekter gör bilresan till midsommarfirandet billigare i år. I fjol vid den här tiden låg Statoils bensinpris på 9:34 öre per liter.

-Det som skiljer jämfört med förra året är framför allt dollarkursen. Oljeprodukter handlas i dollar per ton och säljs sedan i Sverige för kronor per liter, säger Helena Fornstedt, drivmedelsansvarig på Statoil.

-Som det ser ut nu så blir det under midsommarhelgen 12 öre billigare än det varit tidigare.

Tar bort höjning

Fast egentligen handlar bensinbolagens prissänkning denna gång om att ta bort höjningen i slutet av förra veckan, då bensinpriset steg på uppgifter om mindre lager än väntat i USA. I fredags redovisades nämligen nya uppgifter som visade att utbud och efterfrågan på bensin ändå väntas bli mer i balans än väntat.

Förväntningarna om framtiden och turerna fram och tillbaka är lika viktiga som på aktiebörserna, men då effekten av Irakkriget klingat ut på aktiebörserna är situationen i Irak fortfarande viktig för bensinpriset.

Opec producerade för fullt

När kriget rasade låg bensinpriset och nosade kring 9:90 kronor per liter, och oron var att det skulle placera sig över 10-kronorsstrecket.

-Vi klarade oss från någon större störning i tillförseln av olja, och i stället producerade Opecländerna för fullt, säger Leif Persson, analytiker på OK-Q8.

Följden blev att priserna dök, och de har stannat på en låg nivå under våren.

Det som styr prisbilden i sommar är huruvida Irak kommer ut med sin olja på världsmarknaden, hur oljekartellen Opec reagerar på det, samt hur oljelagren kan möta den ökade efterfrågan från bilisterna.

-Detta är den perioden på året då efterfrågan på bensin ökar eftersom alla börjar köra bil i västvärlden, och därför är ett stort fokus på marknaden hur lagren av olja utvecklas, säger Helena Fornstedt.

Lars Ahnland/TT