USA hittade biologiska vapen – på hemmaplan

NYHETER

I Irak fortsätter USA:s sökande efter massförstörelsevapen.

Men på hemmaplan – i delstaten Maryland, bara åtta mil från Washington – har amerikanerna de senaste två åren grävt upp stora mängder biologiska stridsmedel.

Fynden har gjorts nära staden Frederick i Maryland, utanför militärbasen Fort Detrick.

Fort Detrick hyser i dag den amerikanska arméns forskningscentrum för infektionssjukdomar, men producerade fram till 1969 biologiska vapen för den amerikanska armén.

Förorenat grundvatten

Utgrävningarna startade för två år sedan på ett fält utanför Fort Detrick efter att cancerframkallande ämnen hittats i grundvattnet.

Hittills har 40 fat, 113 flaskor och 50 cylindrar grävts fram. I flaskorna hittades bland annat bakterier och virus som orsakar hjärnhinneinflammation, lunginflammation och infektionssjukdomen listerios. Dessutom hittades e. coli-bakterier som orsakar diarré och brucella-bakterier som smittar bland annat nötkreatur och som kan spridas till människor.

De 50 cylindrarna har ännu inte öppnats. De tros innehålla gas och förvaras i ett explosionssäkert förråd.

Förutom biologiskt avfall har man även funnit kemiskt avfall vid grävningarna.

”Extrema säkerhetsåtgärder”

– Vi har vidtagit extrema säkerhetsåtgärder. Vår analys av riskerna visar att varken de som jobbar med grävningarna eller lokalbefolkningen behöver oroa sig. Vi har en stor marginal, säger Donald Archibald, ansvarig för säkerheten vid utgrävningarna till lokaltidningen Frederick News Post.

Sökandet efter massförstörelsevapen i Irak har genererat stora rubriker, medan utgrävningarna på George W.Bushs egen bakgård förbigåtts mer eller mindre med tystnad.

Fort Detrick har i och för sig förekommit flitigt i medierna den senaste tiden – men då i samband med jakten på krypskytten i Washington förra året och när FBI tömde en damm i skogarna utanför staden i jakten på den som skickade mjältbrandsbreven efter terrordåden den 11 september 2001.

Grävningarna fortsätter till och med våren 2004. Kostnaden beräknas uppgå till drygt 27 miljoner dollar, drygt 200 miljoner kronor.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM