Hugg in på gran - må bättre

NYHETER

Ät ved - sänk kolesterolvärdet och minska risken för cancer.

Granens kvistnötter - nyttiga för hela kroppen.

Kemister vid universitetet Åbo Akademi i Finland har upptäckt att kvistnötter hos gran innehåller förbluffande stora mängder lignan - effektiva antioxidanter, skriver Forskning & Framsteg i sitt nya nummer.

Halterna är upp till tio tusen gånger högre än i spannmål, grönsaker, frukt och bär, som är våra huvudsakliga källor till de välgörande substanserna.

Används av kineser

Det har länge varit känt att lignaner i kosten kan sänka halten av onyttigt kolesterol i blodet. De tycks också motverka vissa cancertyper. Inom kinesisk läkekonst används ofta växtprodukter som är rika på lignaner.

- Ur granens kvistnötter kan man utvinna lignaner billigt och i stora mängder, säger professor Bjarne Holmbom vid Åbo Akademi till Forskning & Framsteg.

Ger extra skydd

Förutom i läkemedel och som kosttillskott kan lignaner ersätta syntetiska antioxidanter i till exempel kosmetika och livsmedel.

Kvistnötter är de delar av veden där ett träds grenar växer ut från stammen. Vid kvistnötterna är veden extra hård för att skydda grenen.

Men om den ändå brister, skyddar antioxidanterna trädet mot angrepp från mikroorganismer, svampar och insekter.

Aftonbladet