Se upp för vägpiraterna

Här har de redan slagit till

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
VARNAR FÖR NATTLIGA TJUVAR Polisen i Stenungsund har intensifierat bevakningen av rastplatserna vid Spekeröd och Ödsmål. Poliserna Bendt Rasmusen och Per Jacobsson varnar den tyske turisten Andreas Hofman för faran med vägpirater.
NYHETER

Varning för vägpirater i semestertrafiken.

Beväpnade med gas och dyrkar går de till attack mot husbilar och husvagnar.

- De opererar bara på nätterna och hinner försvinna, säger Bert Söderström, spaningschef vid Uddevallapolisen.

Vägpiraterna har härjat längs de stora turiststråken i flera år utan att polisen har kunnat avslöja dem. Det är i första hand semesterfirare på de större rastplatserna längs E6 som blivit rånade, men i år har pirater börjat dyka upp även på E4 och E20.

Förra lördagen bröt sig pirater in i en husbil som stod parkerad vid motell Vätterleden intill E4 mellan Huskvarna och Gränna.

Familjen från Schweiz låg och sov och märkte ingenting. De blev av med reskassan på motsvarande 15 000 kronor.

Bara från mitten av april till början av juni har vägpiraterna slagit till vid minst 40 olika tillfällen.

E6 hårt drabbad

Av dessa har närmare 30 rån genomförts på E6 genom Bohuslän, tre i Mariestad och två i Götene på E20, ett på E4 vid Vätterleden utanför Huskvarna.

Polisen misstänker att piraterna består av organiserade ligor som delar upp vägarna mellan sig.

Piraterna planerar inbrotten noga. De går runt bland de nattparkerade turistbilarna för att leta efter saker som ligger framme på säten och hyllor. Det kan handla om plånböcker, kameror, mobiltelefoner, väskor eller något annat värdefullt.

Bryter sig in på natten

När det bestämt sig för en bil bryter de sig in med hjälp av en skruvmejsel eller dyrk som sticks in i fordonens lås. Med ett snabbt knyck bryter de sönder låset, öppnar dörren och grabbar snabbt tag i det utsedda föremålet och ger sig av. Allt är över på bara några sekunder, de sovande märker ingenting.

Först på morgonen upptäcker de att de blivit rånade. Då har tjuvarna försvunnit för flera timmar sedan. Något som gör det extra svårt för polisen att komma på ligorna och ta fast vägpiraterna.

- Vi tror oss veta ganska väl vilka de är, säger Bert Söderström. Problemet är att de hela tiden skickar ut nya medlemmar när det börjar brännas. Dessutom brukar sånt här smitta av sig till andra personer.

Polisen uppmanar nu alla turister att vara mycket vaksamma.

- Lämna aldrig kvar några synliga föremål i bilen. Sov på pengarna, förvara kameror och mobiltelefoner i låsta utrymmen, säger Bert Söderström.

Använde gas

Även sovande lastbilschaufförer har rånats.

På en rastplats utanför Mariestad utsattes en långtradare för inbrott när föraren låg och sov på sängen bakom sätena. Innan piraterna gick in hade de sprayat sövande gas i hytten.

När föraren vaknade på morgonen kände han sig yr och förvirrad på grund av gasen. På fotsteget hittade han sin plånbok, tömd på pengar och bankkort.

Så skyddar du dig mot vägpiraterna

Sven-Anders Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM