"Som ett utdraget självmord"

NYHETER

De är barnen utan ett liv.

De har slutat leka, skratta och prata.

De lever totalt isolerade och går aldrig ut.

- De förlorar sin barndom, säger barnpsykologen Reet Oras om de gömda flyktingbarnen.

Foto: HANNA TELEMAN
LIGGER MEST Barnen har slutat leka. Milica, 9, ligger apatisk på madrassen. Hon pratar nästan inte, utan brukar mest ligga och titta i sin enda bok. Hennes lillebror Loka, 5, låter sig denna dag lockas av en blå ballong, annars leker han aldrig. Han städar. Loka brukar gå runt och putsa hyllorna för att ha något att göra.

Att gömma sig är att kliva rakt ner i helvetet.

- Att leva som gömd är så otroligt destruktivt. Barnen far så illa, säger Andreas Tunström, barnpsykolog på flyktingenheten, BUP i Stockholm.

För var dag som går förvärras barnens lidande.

- Ju längre man gömmer sig desto större är risken att man drabbas av psykisk ohälsa, säger Torgny Gustavsson, överläkare och barnpsykiater i Växjö.

Enligt experterna inom sjukvården så är det många av flyktingbarnen som krossas - några överlever inte alls, självmordsförsök förekommer.

För barnen tar livet paus, det utraderas.

"De lever i ett vakuum"

- Barnen lever i ett vakuum, säger Henry Ascher, överläkare på Drottning Silvias barn-och ungdomssjukhus samt ansvarig för Rosengrenska kliniken, en underjordisk sjukvårdsklinik för gömda flyktingar.

Livet för de gömda barnen blir bara en enda lång väntan, utan löften, utan garantier, en ändlös räcka av dagar, utan mening, utan innehåll.

- Allt blir kaotiskt. Dagen har ingen struktur och ingen mening. Det spelar ingen roll om du kliver upp på morgonen och äter frukost eller inte, säger Reet Oras, barnpsykolog på BUP:s flyktingmottagning i Uppsala.

Att gömma sig kan få förödande konsekvenser.

- Det är ett väldigt allvarligt ingrepp i barnens utveckling att leva som gömda. Det är en klar nedbrytningsprocess. Deras psykiska hälsa hotas och deras utveckling försenas, säger Reet Oras.

"Barnen bryts ner"

Barnen lever helt isolerade. De går inte i skolan, de går inte ut, de träffar inga andra barn. De är understimulerade. För barnen är det förgörande, menar experterna.

- Barnen bryts ner. De tappar hoppet. De blir oerhört allvarliga. De skrattar aldrig, de ler inte, de minns inte när de var glada sist. De önskar sig ingenting längre, säger Henry Ascher.

Barnen blir apatiska och slutar leka.

- Att barnet slutar leka är ett tecken på att det mår väldigt dåligt, säger Henry Ascher.

Det finns barn som slutat äta och dricka och sondmatas på sjukhus. Barn om inte uthärdar längre, som slutit blicken och sover en törnrosasömn.

- Det är ett utdraget självmord, säger Anita Dorazio på Asylkommittén.

De gömda barnen lever också i ständig skräck för att polisen ska hitta dem. De kissar och bajsar på sig när de hör en polissiren.

- De lever i en paranoid situation med konstant rädsla, säger Andreas Tunström.

Så drabbas barn som tvingas leva gömda

Läs också

Mary Mårtensson