Vännerna minns Jan Danielson

1 av 3 | Foto: Stefan Nilsson
– Janne är verkligen ikonen för svenska naturprogram, säger Linda Olofsson, programledare för "Mitt i naturen".
NYHETER

Jan Danielson var mycket omtyckt och respekterad av tv-publiken, läsarna och kollegorna.

Linda Olofsson jobbade med Jan Danielsson i naturprogrammet Mitt i naturen. På måndagen var redaktionen ute vid havet för att planera höstens program:

– Det känns så märkligt att han var så oerhört levande i går och så är han död i dag, säger Linda Olofsson.

– Janne är verkligen ikonen för svenska naturprogram. Han hade en enorm kärlek till naturen och han förmedlade den och sin kunskap till tittarna på ett enkelt och jordnära sätt.

– Det var en enorm trygghet att jobba ihop med honom.

Bertrand Charrier, vice ordförande för GreenCross International:

– Jan Danielson var ordförande för GreenCross i Sverige och tillförde vår organisation mycket även på internationell nivå. Han var mycket aktiv inom arbetet med Earth Chart, miljöns motsvarighet till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

– Vi hoppas att hans idéer och energi kommer att leva vidare inom organisationen och hans kamp för en bättre miljö kommer att fortsätta.

Amelia Adamo kontrakterade Jan Danielson till Aftonbladet, där Danielson under många år hade en egen spalt:

– Vi behövde en naturpersonlighet och det var han. Han var som en shaman i själen, han hade kontakt med djur och natur.

– Han främsta egenskaper var hans kunskap och lidelse, att kombinera lidelsen med en vilja att lära ut om naturen. Som person var han fullständigt underbar, vidsynt och tolerant.

– Jag minns när jag berättade för honom att jag tyckte att tvestjärtar var äckliga. Då tittade han på mig och sa: ”Men Amelia, de är jättefina mammor”.

Fredrik Israelsson, redaktionschef för Mitt i naturen:

– Jan Danielson var en urkraft. Han brann för djur och natur och för att få berätta. Han var envis och stred för sin sak, men samtidigt en väldigt varm människa som var lätt att tycka om.

Charlotte Permell, ledde Mitt i naturen tillsammans med Jan Danielson i tre år:

– För mig var han vårt lands främste naturprofil och han lämnar ett stort tomrum efter sig. Han var varm, kärleksfull och hade glimten i ögat.

– Jag beundrade honom mycket i hans yrkesgärning och hans verkliga storhet var att han förmådde se underverket i det lilla och berätta det. Han gjorde ett inslag i veckan i tretton år – och nästan alla från sin hemkommun.

Rickard Westman, Malin Ekmark