Brister i mobilnätet vid tågolyckan

Försökte varna tågförarna via mobiltelefon – men samtalen nådde inte fram

NYHETER

Dålig täckning i mobiltelefonnätet kan ha bidragit till måndagens tågolycka i småländska Hok, öster om Vaggeryd.

Det framkom i Statens haverikommissions utredning på tisdagen.

Tågklarerarna upptäckte att ett tåg släppts iväg felaktigt, och försökte varna de båda tågens förare via mobiltelefon. Det säger haveriutredningens ordförande Göran Rosvall till TV 4 Jönköping.

Samtalen nådde dock aldrig fram. Enligt tv-stationen är mobiltelenätets täckning i det aktuella området mycket dålig.

Persontåget, som kördes av BK Tåg, stod stilla vid den obemannade perrongen i Hok när ett godståg kom från andra hållet på den enkelspåriga järnvägen. Persontåget ingår i länstrafiken, som gick över till sommartidtabell i söndags. Det har tidigare inte gått vid den aktuella tiden på vardagar.

– Men det är för tidigt att säga vad som orsakade olyckan. Nya fakta kan ändra bedömningen. Nu ska vi smälta den första informationen, säger Göran Rosvall till TT.

Mycket arbete kvarstår

Haverikommissionens utredare avslutade sitt arbete vid olycksplatsen under tisdagen.

– Men det är mycket arbete som återstår. Det dyker säkert upp nya frågor, som leder till att vi pratar med nya personer. Jag tror inte vi är klara förrän i början på nästa år, säger Rosvall.

– Vi ska bland annat läsa dokument och tala med representanter för de inblandade företagen, tillägger han.

Sammanlagt skadades 27 personer, varav ett tiotal barn, i olyckan. De flesta kunde lämna sjukvården redan under måndagen. Enligt Sveriges Radio Jönköping var på tisdagseftermiddagen fem personer kvar på sjukhusen i Jönköping, Eksjö och Värnamo.

Spåret repareras

Arbetet med att lyfta undan de urspårade vagnarna för vidare transport till Nässjö inleddes natten till tisdagen. Banverket räknar med att tågtrafiken förbi Hok ska gå igen från och med onsdagens morgon, när spåret reparerats.

Om haverikommissionens arbete visar att något brott som kan leda till åtal föregick olyckan, kommer detta att utredas av polisen.

– Vi väntar på vad kommissionen kommer fram till, säger förundersökningsledaren Ann-Christin Carlsson på polisen i Värnamo.

41 dog i den värsta tågolyckan i Sverige

Carl-Johan Lejland/TT , Micke Larsson/TT