– Vi fick duscha i en minut, en gång i veckan

Frigivna Guantánamo-fångarna berättar

Foto: AP
Flera av de frigivna soldaterna på Guantanamobasen på Kuba berättar om tiden i fångenskap.
NYHETER

Shah Muhammed, 20, från Pakistan togs som fånge av USA i Afghanistan i november 2001. Han fördes till Guantánamo-basen på Kuba.

– Jag försökte begå självmord fyra gånger. Jag äcklades av mitt liv på basen, säger Muhammed.

Det är den amerikanska tidningen The New York Times som publicerar intervjuer med flera av de sammanlagt 41 fångar som hittills fått lämna Guantánamo-basen.

Burarna mätte 1,8 gånger 2,5 meter

Fångarna berättar att de inte misshandlats fysiskt. Men levnadsförhållandena beskrivs som minst sagt påvra.

De första månaderna tillbringade fångarna i burar som mätte 1,8 gånger 2,5 meter. Burarna stod packade tio eller tjugo ihop och hade trätak, men var öppna för väder och vind i sidorna.

– Vi sov, åt och gick på toaletten på det lilla utrymmet, säger Suleiman Shah, 30, före detta talibansk soldat från Kandaharprovinsen i södra Afghanistan.

Den numera frigivne Shah intervjuades av New York Times reporter i hemmet.

Fick duscha en gång i veckan i en minut

Till en början fick fångarna på basen lämna burarna en gång i veckan, för att duscha i en minut.

– Efter fyra och en halv månad klagade vi och folk slutade äta. Då fick vi duscha i fem minuter och motionera gång i veckan.

Motionen bestod av att fångarna fick gå i tio minuter i en tio meter lång bur.

Shah Muhammed berättar om den överväldigande känslan av orättvisa bland fångarna. Han försökte begå självmord fyra gånger under tiden i lägret.

– Det är emot islam att begå självmord, men det är mycket svårt att leva där. Många försökte. Jag behandlades som skyldig, men jag är oskyldig.

28 självmordsförsök

Under de 18 månader som gått sedan fångarna fördes till Guantánamo-basen har det skett 28 självmordsförsök av 18 personer, uppger kapten Warren Neary, talesman för fånglägret. Ingen har hittills dött, men en man har fått allvarliga hjärnskador, enligt mannens advokat.

Fångarna kommer från mer än 40 länder. De flesta har tillfångatagits i Afghanistan. En av fångarna är svensken Mehdi Muhammed Ghezali, 23, som greps i Pakistan som misstänkt medlem av al-Qaida.

I dag har rutinerna vid basen ändrats något. Fångarna tillåts två gånger i veckan att gå i femton minuter i den större buren och att duscha. Dessutom har de flyttats till nybyggda celler med rinnande vatten och en säng. Men fortfarande har ingen ställts inför rätta.

– Alla oroade sig för hur länge de skulle hållas kvar. Folk blev galna och sa: ”När ska vi släppas? Vi borde ställas inför rätta.” Många slutade att äta, säger Suleiman Shah till New York Times.

Ovissheten ett problem

Just ovissheten inför framtiden framhålls som ett av de svåraste missförhållandena av människorättsorganisationer.

Brian Grady, psykiatriker vid lägret, sa nyligen i en intervju att de flesta av fångarna som lider av depression i lägret visade symptom redan innan de kom till basen.

– Jag skulle inte uttryckligen säga att det är förhållandena på basen är orsaken till depressionerna, säger Grady enligt New York Times.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM