Inga-Britt Ahlenius ansöker om pension

NYHETER

Inga-Britt Ahlenius, stridbar generaldirektör för Riksrevisionsverket (RRV), har ansökt om så kallad förordnandepension från och med den 1 juli i år.

Foto: Marco Gustafsson
Inga-Britt Ahlenius vill helst inte pensionera sig men ansöker ändå om så kallad förordnandepension från och med den 1 juli.

-Så länge regeringen inte har erbjudit mig något nytt jobb måste jag försörja mig, och jag har rätt till förordnandepension eftersom jag har varit chef för Riksrevisionsverket i tio år, säger Inga-Britt Ahlenius till TT.

Den 1 juli byter RRV skepnad till den nya myndigheten Riksrevisionen. Och även om Inga-Britt Ahlenius, i dag 64 år, inte ska leda den vill hon helst inte helt pensionera sig. I sitt brev till finansdepartementet har hon klargjort det.

''Inga löften''

- Jag står till regeringens förfogande för uppdrag som kan finnas i den statliga verksamheten från tid till annan, och där nämner jag uppdrag som styrelseledamot eller styrelseordförande i statliga bolag, nämnder eller stiftelser, säger hon.

Ahlenius hänvisar till regeringens uttalade chefspolicy om ta tillvara avgående verkschefers erfarenhet och kunskap. Och som RRV-chef, samt tidigare budgetchef på finansdepartementet, har hon fått bred erfarenhet, säger Ahlenius.

-Det vore ju verkligen märkligt om regeringen inte tog tillvara på det. Men det finns absolut inga löften, regeringen har inga förpliktelser mot mig, klargör hon.

Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion tänker regeringen i veckan godta ansökan. Själv säger Ahlenius att hon inte har någon aning om regeringens avsikter.

Tagit strid

Hon uppger att pensionen ger cirka 65 procent av hennes generaldirektörslön, men att pensionen avräknas mot eventuella ersättningar från styrelseersättningar.

Det har ofta blåst kring Inga-Britt Ahlenius, när hon tagit strid för en oberoende revision i Sverige. Senast gick revisorer i kommuner och landsting i en debattartikel till storm mot hennes kritik av denna sektors bristfälliga granskningar.

Nu säger Ahlenius att ansökan skickades till finansdepartementet för flera veckor sedan. Den senaste striden har ingenting med beslutet att göra.

-Det finns absolut ingen som helst sådan koppling.

Tomas Bengtsson/TT