"Jan hade alltid tid att prata"

Så minns de sin vän

NYHETER
Foto: PONTUS HÖÖK
TITTARNAS VÄN Jan Danielson var för många tv-tittare en symbol för djur och natur. Själv älskade han långa skogspromenader med sin hund.

Christina Jutterström, vd för Sveriges Television, 63, Stockholm:

- Jan personifierade naturprogrammen i SVT. Jag ser honom framför mig när han står vid ett träd och kommenterar någonting. Det som gjorde honom bra var en kombination av kunskap och kärlek till tv.

Gudrun Schyman, före detta parti- ledare (v), 55, Stockholm:

- Vi har känt varandra sedan början av 70-talet och var väldigt överens om politiken. Han var en stor tillgång och medverkade ofta på våra seminarier. Jan var en fin människa. Mycket klok, engagerad och lugn.

Linda Olofsson, programledare, 30, Sundsvall:

- Han var en oerhört kunnig naturmänniska som tyckte att känslan för naturen var viktigare än kunskapen. Som person var han vänlig och omtänksam. Tyvärr har jag aldrig varit ute i naturen med honom, men andra har berättat att han hela tiden gick och plockade och ville visa saker.

Charlotte Permell, programledare, 39, Stockholm:

- Jan var full av kärlek till både människor och natur. Jag kände stor aktning för honom. Han var en gudabenådad berättare. Ingen kan jämföra sig med honom - han var vårt lands främste naturskildrare. Jag var stolt över att få arbeta med honom.

Sam Nilsson, före detta vd på SVT, 66, Stockholm:

- Han var en helt fantastisk människa. Klok och intelligent. Han har betytt väldigt mycket för svensk tv. Jan hade en genomslagskraft i rutan och en berättarförmåga som engagerade.

Arne Weise, tv-legendar, 73, Stockholm:

- Jan är nog den som var kunnigast och hade den största kärleken till naturen av oss alla som gjorde den typen av program. Ingen är lik honom. Han var så entusiastisk och kunnig och kunde förena de egenskaperna.

Anna Mannheimer, komiker, 39, Göteborg:

- Han var min favorit i tv-rutan, en trygg och bra programledare. Jag är ingen aktiv naturprogramstittare men har alltid gillat Jan och hans sätt att till exempel kalla fladdermöss för "små gynnare".

Ragnar Dahlberg, journalist, 60, Norrköping:

- Det kommer att bli ett tomrum efter Jan. Eftersom han var med så länge i naturprogrammen blev han själv en del av dem. Han blev nästan som tittarnas gamla vän. Jan var en person som man litade på till fullo.

Lennart Daléus, vd för Svenska Greenpeace, 56, Stockholm:

- Han var en duktig naturjournalist som kunde göra saker begripliga. Ofta hade han också en politisk udd som innebar något slags krav på agerande. Jag tittade ofta på hans program.

Lena Liljeborg, 45, journalist, Norrköping:

- Jag blir glad och ler bara jag tänker på Jan. Han var så intresserad av sitt ämne och hade alltid tid att prata med folk. Att han gjorde sig så bra i tv tror jag berodde på stark vilja att berätta, stor kunskap och viss självdistans.