"Nedskjutna spionplanet hittat"

Pilotens son: Viktigt att få veta hur slutet blev för besättningen

1 av 6 | Foto: scanpix/marin mätteknik
FÖRSTA BILDERNA Idag presenterades de första bilderna på vad man tror är den försvunna svenska DC 3:an. Planet sköts ned över Östersjön den 13 juni 1952.
NYHETER

Efter mer än ett halvsekel kan mysteriet med den nedskjutna DC 3:an få en lösning.

Företaget Marin Mätteknik tror att spionflygplanet - som sköts ner av ryssarna 1952 - hittats på Östersjöns botten.

- Jag har sett bilder och de har väldigt hög trovärdighet, säger Roger Älmeberg, son till piloten Alvar Älmeberg, till aftonbladet.se.

Roger Älmeberg och andra anhöriga informerades i morse om fyndet. Och han är nu övertygad om att rätt vrak har hittats.

- Innan man har undersökt det kan man aldrig säga sig vara 100 procent säker, men det är så nära man kan komma, säger Roger Älmeberg.

Bildmaterialet är omfattande. Flygplansvraket som hittats är i mycket gott skick och en rad detaljer tyder på att det handlar om DC3:an.

- Det har rätt mått, de karakteristiska "bubblorna" för radarsignalspanings- utrustningen och så finns den svenska nationalbeteckningen med det tre kronorna, säger Roger Älmeberg.

Fyndet gjordes av Göteborgsföretaget Marin Mätteknik, som är specialister på sjömätning och bottenkartläggning. Företaget arbetar bland annat med att söka efter föremål på havets botten och har på eget initiativ sökt efter den svenska DC 3:an.

"Tillsätt haveri- kommission"

Spionflygplanet sköts ned den 13 juni 1952 under ett spionuppdrag över den sovjetiska Östersjökusten. De åtta personerna ombord, liksom flygplanet, försvann spårlöst. Det enda som hittades efteråt var en sönderskjuten flotte.

- För oss anhöriga är det viktigaste att få veta hur slutet blev för besättningen, säger Roger Älmeberg.

- Planet är en viktig del för att vi till slut ska få klarhet i detta.

Han hoppas nu att vraket kan bärgas så snart som möjligt och hoppas att staten engagerar sig i detta. Roger Älmeberg säger att det nu är dags att man åter tar tag i frågan och tillsätter en ordentlig haverikommission.

Stor sekretess

DC 3:ans öde har omgärdats av stor sekretess. UD drog slutsatsen att Sovjetunionen var förvarnad om flygningen. Spionen Stig Wennerströms namn har nämnts flera gånger under utredningen. Bland annat i dokument från den så kallade Neutralitetspolitikkommissionen. Enligt Säpo gjorde han även vissa medgivanden i ett förhör 1963.

En mängd experter har utgått från att resultaten från spaningen skickats vidare till USA och Storbritannien. Carl-Axel Ekberg, en tidigare spaningschef på Försvarets radioanstalt, FRA, har sagt att det fanns ett direkt samarbete med Storbritannien.

Hemligstämplat

Regeringen släppte tidigare hemligstämplat material för ett år sedan, som visade att Storbritannien lämnat topphemlig spaningsutrustning till Sverige, som de fått från USA.

Bland annat ska den nedskjutna DC 3:an ha haft en radarvarnare som skulle avslöja om de sovjetiska jaktflygplanen hade utrustats med radarsikte.

I natt bekräftade Försvarsmakten för Aftonbladet att planet kan ha hittats.

- Vi har blivit informerade om att ett civilt företag hittat någonting som kan vara DC 3:an. Vi vet inte mer än så, sa vakthavande informationsbefäl Jacob Lagercrantz.

Johan Bergqvist, Mattias Lundell, Gunnar Svensson