Socialchef bunden och misshandlad

Skulle skrämmas till tystnad för att dölja mångmiljonsvindel

NYHETER

MALMÖ

Socialchefen inledde en granskning av de utbetalningar socialsekreteraren gjort.

Några dagar senare trängde två torpeder in i hennes bostad och misshandlade henne mycket brutalt.

Polisen misstänker att misshandeln var ett försök att skrämma henne till tystnad.

Socialsekreteraren, som är i 25-årsåldern, är sedan tidigare misstänkt för att ha försökt svindla en kommun i södra Sverige på 20 miljoner kronor.

Nu avslöjas sambandet med misshandeln av hans chef.

- Det var en väldigt brutal och ful misshandel. Mycket tyder på att de som utförde den var proffs, säger kriminalkommissarie Per-Olof Söyseth.

Den 24 mars i år ringde det på kvinnans dörr. När hon öppnade fick hon ett kraftigt knytnävsslag i ansiktet. Hon misshandlades sedan med flera sparkar och slag.

- Männen band kvinnan på golvet och sökte igenom huset. När de var klara gav de kvinnan fler hårda sparkar, säger Per-Olof Söyseth.

Flera brutna ben

Socialchefen fick näsbenet brutet, ena benet avslaget och bruten handled.

- Hon mår psykiskt mycket dåligt och är rädd. Det finns en hotbild mot henne, säger kommundirektören i den aktuella kommunen.

Kvinnans arbetskamrater misstänkte tidigt att socialsekreteraren låg bakom den brutala misshandeln. Han var några dagar tidigare inkallad till sin chef för ett samtal.

- Han hade gjort flera fel som en socialsekreterare inte ska göra. Det rörde sig om för höga utbetalningar av bidrag, säger kommundirektören.

Den 22 maj i år avslöjades ett bedrägeri mot kommunen som skulle ha gett socialsekreteraren 20 miljoner om det lyckats. Han försökte dölja bedrägeriet genom att arrangera en vattenläcka på sin arbetsplats.

- Hans tanke var troligen att bedrägeriet inte skulle upptäckas så snabbt om personalen var upptagen av vattenläckan, säger kommundirektören.

Fiktiva klienter

Men när kuppen avslöjades kunde utbetalningar på 17 av de 20 miljonerna stoppas.

Under utredningen upptäckte kommunen dessutom att socialsekreteraren under ett par år svindlat till sig runt 1,2 miljoner kronor genom utbetalningar till fiktiva klienter.

Grovt bedrägeri

Socialsekreteraren är anhållen i sin frånvaro. En 24-årig man sitter häktad misstänkt för medhjälp till grovt bedrägeri.

- Vi har vissa indikationer på var socialsekreteraren finns, men det är inget vi kan kommentera ytterligare, säger kammaråklagare Joakim Zander.

Per-Ola Ohlsson