Unga tjejer kan rädda Göran Persson

Utan dem riskerar han att förlora EMU-valet

NYHETER

Göran Persson borde skaffa sig en kvinnlig parhäst. Helst ung.

Annars riskerar han att förlora folkomröstningen om euron.

Om 88 dagar bestämmer svenska folket om vi ska skrota kronan och ersätta den med EU:s gemensamma valuta euro. Samt göra Riksbanken till ett lokalkontor till Europeiska centralbanken i Frankfurt.

Det blir en lång, sugande uppförsbacke för statsminister Göran Persson som satsar hela sitt politiska förtroendekapital på en ja-seger.

Nya siffror

Nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar nämligen att nej-sidan har vind i seglen. Medan luften har gått ur ja-kampanjen.

I dag skulle 33 procent av väljarna välja ja-sedeln. Det är en minskning med nästan sju procentenheter sedan november förra året.

43,5 procent tänker rösta nej. Det är en ökning med nästan nio procentenheter sedan förra mätningen.

Resten, 23,5 procent, vet inte vad de tycker.

Sedan partiledarna bestämde vilken dag folkomröstningen ska hållas och diskussionen om fördelarna och nackdelarna kommit i gång på allvar har ja-sidan alltså minskat dramatiskt. Samtidigt som motståndet är det största på tre år.

Djup splittring

Precis som vid folkomröstningen om medlemskapet i EU 1994 är den svenska opinionen djupt splittrad. Ju högre utbildning man har desto vanligare är det att man vill byta valuta. I Stockholms stad och län är ja-sidan större än nej, i resten av landet är förhållandet det motsatta. Störst är motståndet i Norrland och Småland. I samtliga åldersgrupper är nejröstarna fler än dem som tänker välja ja-sedeln. Mest negativa är de yngsta och de äldsta.

Men det finns också en tydlig könsskillnad. Bland männen väger det i stort sett jämnt mellan ja och nej. Men bland kvinnorna har nej-sidan ett rejält övertag. 47 procent tänker rösta nej, 27 procent har bestämt sig för ja.

Vad Göran Persson alltså skulle behöva för att nå sitt mål - en seger för ja-sidan - är en kvinnlig parhäst. Helst yngre med rötterna i myllan.

I förra folkomröstningen var Marit Paulsen (fp) ett av ja-sidans starkaste kort. Kärringen från Malung som hon brukar kalla sig själv.

Paulsen är inte fräsch

Ja-sidan försöker upprepa succén i den här kampanjen. Hittills utan framgång. Paulsen är inte längre en fräsch och oväntad outsider.

Efter fyra år i EU-parlamentet tillhör hon etablissemanget.

Och tappar därmed en del av trovärdigheten. I dag skiljer omkring 550 000 röster mellan ja- och nej-sidan. Dem, liksom en majoritet av de osäkra måste Persson övertyga för att få som han vill. Ja-seger.

Han kommer att få det tufft. Jättetufft.

Lena Mellin