Svenska kvinnor dricker för mycket vatten

Halv miljon lider av inkontinens

NYHETER

En halv miljon svenskar lider av inkontinens. Det är det eviga vattendrickandet som är boven i dramat. Nu uppmanar experterna att bara dricka när man är törstig.

Dagens utbredda hälso- och gymkultur har i flera år förespråkat vatten och dess välgörande egenskaper. Skönhetsbilagor hävdar att vi bör dricka ett glas i halvtimmen och numera är vattenflaskan på skrivbordet eller i handväskan mer regel än undantag.

Men det finns inget vetenskapligt stöd för att vatten ska vara nyttigt för friska människor på något annat sätt än att släcka törsten, skriver Dagens Nyheter.

Kan inte hålla tätt

Vattentrenden har istället lett till att allt fler, främst kvinnor, inte kan hålla tätt och idag lider drygt var tionde kvinna av inkontinens.

- De som dricker stora mängder vatten bör ta sig en fundering över sina vanor, säger Pia Teleman, överläkare på kvinnokliniken vid universitetssjukhuset i Lund.

Inkontinens innebär att man inte kan kontrollera att urin läcker från urinblåsan.

En kvinna kissar normalt ca en och en halv liter om dagen. De som söker hjälp mot inkontinens kissar ofta mer än dubbelt så mycket.

- Det är så mycket reklam för olika mineralvatten så alla tror att man måste dricka jättemycket, säger Teleman.

Det beror bland annat på vad man äter hur mycket vatten man behöver dricka varje dag, men enligt Teleman bör det inte vara mer än en liter. Ligger man på gränsen kan ett för stort vätskeintag var det som utlöser inkontinens.

Samma problem kan uppstå om man dricker stora mängder te eller kaffe.

Så ser du om du är inkontinent

Pia Teleman, överläkare på kvinnokliniken vid universitetssjukhuset i Lund, ger råd om hur man själv kan kontrollera om man ligger i riskzonen för inkontinens.

Åsa Asplid

ARTIKELN HANDLAR OM