Svårare för svensken få ihop till brödfödan

Vi ligger nu på elfte plats i Europa

Så här lång tid tar det att jobba ihop till matkonsumtionen för en vecka i olika huvudstäder. Källa: Norsk Landbrukssamvirke.
NYHETER

Det blir allt svårare för svensken jämfört med andra européer att jobba ihop en veckas brödföda.

Stockholmarna är tvungna att slita två timmar och 38 minuter för sin matkorg medan tyskarna bara behöver hålla på hälften så länge.

Siffrorna kommer från Norsk Landbrukssamvirkes årliga matundersökning och bygger på vad en matkorg kostar i 16 olika städer i förhållande till landets genomsnittliga timlön för en industriarbetare.

Från femte till elfte plats

Stockholm har sakta men säkert dalat på listan och har gått från en femteplacering för fem år sedan till dagens elfteplats. Trots det tar det lika lång arbetstid nu som då för att få ihop till sin matkorg.

- Troligen speglar det den svenska löneutvecklingen, säger Barbro Turesson på Konsumentverket.

Ole G Hertzenberg på Norsk Landbrukssamvirke tror också att ländernas löneutveckling är en av de faktorer som spelar stor roll och pekar på Oslos kurva som är helt motsatt Stockholms.

- Oslo har klättrat på listan och det beror främst på den galopperande löneutvecklingen i Norge de senaste åren, säger han.

Matkorgen, som innehåller en vuxen persons matkonsumtion under en vecka, kostar 279 kronor i Stockholm, genomsnittslönen ligger på 106 kronor. Bara i Bern, New York, Warzawa, Milano och Tallin tar det längre tid att jobba ihop brödfödan.

I tyska Düsseldorf går det snabbast, där har man fixat veckans mat efter bara en timme och 47 minuters arbete. Estlänningarna har det däremot värre, de ligger sist på listan och tvingas slita i hela sex timmar och 39 minuter.

Åsa Asplid