Elektrikerstrejk sedan midnatt

Tolv byggarbetsplatser runt om i landet riskerar stoppas helt

Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Elektrikerstrejken på tolv byggarbetsplatser runt om i landet var ett faktum vid midnatt natten till torsdagen. De drabbade byggen försenas och riskerar på sikt att stoppas helt. På bilden byggandet av OMs nya huvudkontor i Frihamnen i Stockholm, där tjugofem elektriker är i strejk.
NYHETER

Elektrikerstrejken på tolv byggarbetsplatser runt om i landet var ett faktum vid midnatt natten till torsdagen. De drabbade byggena försenas och riskerar på sikt att stoppas helt.

- Vi kan klara en till två veckor, säger Mats Berg på fastighetsbolaget Wihlborgs som förestår ett av de drabbade byggena.

Sedan Svenska Elektrikerförbundet (SEF) förkastat medlarnas bud på tisdagskvällen och LO-styrelsen ställt sig bakom kraven och konfliktåtgärderna kunde ingenting stoppa en strejk och en övertidsblockad på tolv byggen runt om i landet. Totalt berörs omkring 140 elektriker av strejken.

- Vi har valt ut projekt som har stor påverkan. Det finns stora ekonomiska intressen i dem, säger förhandlingschefen Ronny Wenngren.

Efter tisdagskvällens brytning har inget närmande skett mellan parterna, som står långt ifrån varandra. Inga kontakter togs under onsdagen. Facket kräver ett kollektivavtal kring vad det kallar "pressade byggtider".

- Förslaget innehöll ju ingen som helst avtalsreglering av vår viktigaste fråga, alltså de pressade byggtiderna och den hälsofarliga stressen, säger Ronny Wenngren.

Stora konsekvenser för byggena

En strejk bland elektrikerna får på sikt stora konsekvenser för de drabbade byggena. Många elektriska installationer görs tidigt i byggprocessen, innan andra yrkesgrupper som snickare och målare kan ta över. Blir konflikten långvarig riskerar byggarbetet att stoppas helt.

I början kan byggherren styra om arbetet till andra områden och få det att fortgå. Ett sätt är så kallad enkling av väggar, att bara sätta upp den ena sidan av väggen och lämna öppet för elektriska installationer.

- Det är en kedja som påverkas om ett tidigt moment blir stört, säger Mats Berg, presschef på fastighetsbolaget Wihlborgs.

Företagets bygge av OM-gruppens nya kontor i Frihamnen i Stockholm, med 25 elektriker på plats, är ett av de tolv byggen som drabbas av strejken. Berg säger att läget blir allvarligt redan från början, men att en lång strejk får allt tydligare konsekvenser.

Klarar två veckor

- Vi kan klara en till två veckor genom att flytta om folk till saker som ändå måste göras. Men efter ett tag når man den punkten när det inte går längre, säger han.

Han vill inte spekulera i vilka kostnader en försening, som sedan måste arbetas ikapp, eller ett totalstopp kan innebära.

- Det är väldigt svårt att prissätta redan nu. Vi får nog se först vad de praktiska konsekvenserna blir, säger Mats Berg.

Arbetsgivarnas, Elektriska installatörsorganisationen (EIO), lockout på de strejkdrabbade arbetsplatserna trädde i kraft samtidigt som strejken.

TT