Statsminister – i blott 62 dagar

NYHETER

Anneli Jäätteenmäkis politiska karriär tog slut lika snabbt som den började.

Efter 62 dagar som Finlands statsminister lämnar hon posten. Med svansen mellan benen.

Foto: SCANPIX
JÄÄTTEE-KORT POLITISK KARRIÄR Anneli Jäätteenmäki var Finlands statsminister i 62 dagar. I polisförhör erkände hon att hon kommit över hemliga uppgifter från ett möte mellan företrädaren Lipponen och Bush genom en tjänsteman.

Den 17 april blev Finland historiskt. Sedan centerpartisten Anneli Jäätteenmäki, 48, röstats fram som statsminister leddes landet av både en kvinnlig president och en kvinnlig regeringschef.

Men historien blev kort. Efter bara två månader tvingades Jäätteenmäki i går kväll att lämna in sin avskedsansökan till president Tarja Halonen. Förtroendet för henne var förbrukat.

Hon väntas på tisdag efterträdas av försvarsminister Matti Vanhanen, 47, vice ordförande i centerpartiet.

Bakom Jäätteenmäkis hastiga och snöpliga sorti ligger en komplicerad historia som tog sin början under valrörelsen tidigare i år.

Företrädaren Paavo Lipponen hade ett par månader tidigare besökt George W Bush i Washington. Enligt hemligstämplade anteckningar från mötet tackade den amerikanska presidenten på förhand för Finlands stöd för det blivande kriget mot Irak.

Uppgifterna slog ner som en bomb. Inte bara för att de var uppseendeväckande eftersom Finland inte aktivt stödde kriget utan bara uttalat sig för en kraftsamling mot terrorismen. Utan framför allt för att allt som har med utrikespolitik att göra i Finland är superhemligt. Den i Sverige grundlagsfästa rätten att läcka uppgifter finns inte heller.

Välkommen nyhet

De hemliga uppgifterna var mer än välkomna för Jäätteenmäki. De gav henne, bonddottern och juristen från Österbotten, ett välkommet vapen i kampen om regeringsmakten med Paavo Lipponen.

Men efter valvinsten i mars började problemen torna upp sig. För det första visade ett protokoll från centerns arbetsutskott, underskrivet av Jäätteenmäki själv, att hon haft en källa. Trots att hon hela tiden förnekat kännedom om varifrån uppgifterna kom.

Rörig soppa

Under ett polisförhör förra veckan avslöjade Anneli Jäätteenmäki dessutom vem källan var. Martti Manninen, en tjänsteman som under mer än tjugo år tjänstgjort under tre presidenter i deras kansli. Enligt statsministern hade han själv faxat de hemliga uppgifterna till hennes hemliga fax.

I går kontrade Manninen som kommer att åtalas för tjänstefel, med att säga att det var Jäätteenmäki själv som bad om uppgifterna. Det ledde till att hennes statssekreterare i sin tur gick ut och berättade att han hade haft ett möte med Manninen. Och att Manninen då hade hotat med att anklaga statsministern för att själv ha bett att få ta del av de hemliga uppgifterna om han avslöjades.

Denna synnerligen röriga soppa kostade Anneli Jäätteenmäki hennes politiska liv. Det tog fart först förra året då hon valdes till centerns ordförande efter många år i riksdagen.

Man kan reflektera över om domen blivit lika hård över en man. Jäätteenmäkis kön anses ha bidragit till hennes valseger. Men det finska politiska livet förs, mer än det svenska, på männens villkor. Jäätteenmäki utmålas, rätt eller fel, som en kall och hård karriärist som till och med skrev sig i Helsingfors för att öka chanserna att vinna valet.

I dag skulle Anneli Jäätteenmäki tillsammans med Tarja Halonen representerat Finland vid EU:s toppmöte i Grekland.

Så sent som kvart över åtta i går kväll hävdade hon att hon skulle åka.

Så blir det inte. Finlands representant på mötet med regeringscheferna kommer att heta Antti Kalliomäki. Finansminister, man och socialdemokrat.

Lena Mellin