Seger för Berlusconi – Italien får lag om immunitet

NYHETER

Bara i Italien är en lag som ger den sittande premiärministern immunitet politiskt möjlig.

I går kväll godkändes den av parlamentet.

Foto: AP
Silvio Berlusconi.

Lagens främsta syfte är att bespara Silvio Berlusconi och Italien pinsamheten att ta över ordförandeklubban i EU åtalad för korruption.

Maffiatraditionerna lever vidare.

Berlusconi dribblar med rättvisan i rent egoistiskt syfte.

För tre år sedan åtalades han för brott begångna före politikerkarriären. Åklagaren hävdar att affärsmannen Berlusconi försökte muta några domare för att gå på hans linje i bråket om utförsäljningen av ett statligt livsmedelsföretag på 80-talet.

Berlusconi - som hävdar att åtalet är politiskt motiverat - försökte via sina advokater få åtalet ogillat. När inte det gick introducerade han i stället ett nytt lagförslag om att ge immunitet till premiärministern, presidenten och några till.

Tar över EU-rodret

På rekordtiden fyra månader har han lyckats få det italienska parlamentets båda hus att godkänna lagändringen.

Bakom brådskan ligger det faktum att Italien tar över det roterande EU-ordförandeskapet i ett halvår från den 1 juli.

Att sitta på de åtalades bänk i rättssalen och samtidigt hålla i EU-klubban hade varit en svår belastning för Berlusconi. Särskilt som han kunde blivit dömd under tiden. Nu stoppas rättegången.

Det märkliga i Berlusconis fall är att immunitet införs efter att personen redan är åtalad och rättegången inledd. Immuniteten upphör när han lämnar sitt uppdrag, men då är mutbrottet lämpligt nog redan preskriberat.

Wolfgang Hansson