Blairs nya kompisar

NYHETER

Tony Blair vill inte släppa in flyktingar i EU. De ska vänta i speciella skyddszoner.

Förslaget applåderas av Europas främlingsfientliga partier.

I kväll inleds EU:s toppmöte i badorten Porto Carras i norra Grekland. Och det blir strid redan från början.

Storbritanniens Tony Blair har stora inrikespolitiska problem.

Britterna tycker att de tvingas ta emot för många flyktingar, att det kostar för mycket och att de flesta inte ens är flyktingar i ordets egentliga bemärkelse.

För att klara sig ur knipan har Blair bollat frågan vidare till EU. Han föreslår att EU inrättar speciella skyddszoner utanför unionens gränser där flyktingarna får vänta på besked om de får asyl eller inte.

Persson kritisk

Förslaget har stött på våldsamt motstånd. Göran Persson, som nästan alltid hyllar Blair, tillhör de häftigaste kritikerna. Grundläggande i asylrätten är att man får sin sak prövad i det land där man söker asyl.

Men det finns några som tycker att Tony Blairs förslag är bra. Till dem hör Pia Kjaersgaard, ordförande i främlingsfientliga Dansk folkeparti, Jörg Haider, ledande i det främlingsfientliga Österrikiska frihetspartiet och Umberto Bossi, ordförande i nyfascistiska Nationella alliansen.

Fel sällskap

Tony Blair har kort sagt hamnat i ett sällskap som han inte riktigt gillar. Vilket sannolikt leder till att han kommer att backa från sitt förslag på en punkt.

Blair väntas föreslå att de länder som vill pröva hans idé får göra det. Men inrättar skyddszonerna utan pengar ur EU:s budget. Därmed är det inte längre en EU-fråga.

Till förslagets kritiker hör förutom Sverige också Tyskland och Frankrike. Blairs stödtrupper finns i Danmark, Italien och Österrike.

Lena Mellin