J.K Rowling stämmer tidning på 800 miljoner

Publicerade delar av nya Harry Potter-boken - innan den släppts

NYHETER

J.K Rowling stämmer tidningen New York Daily News på svindlande 800 miljoner kronor.

Anledningen är att tidningen publicerat delar av hennes nya Harry Potter-bok – innan premiären på midsommardagen.

J K Rowling

Den topphemliga handlingen till Harry Potters femte äventyr i ''Harry Potter and the Order of the Phoenix'' avslöjades på onsdagen av New York Daily News.

Bokens författare J.K Rowling och förlaget Scholastic var inte sena att reagera. Rowling har nu stämt tidningen för brott mot upphovsrätten – och kräver 100 miljoner dollar, motsvarande ungefär 800 miljoner kronor, i skadestånd.

Enligt AP hävdar Daily News att man kommit över ett exemplar från en mataffär i Brooklyn, New York. Affären skulle av misstag ha sålt boken innan lördagens premiär.

- Vi är säkra på att vi varken brutit mot lagen eller gjort något fel journalistiskt sett, säger Ken Frydman, talesman för tidningen.

Turbulent inför premiären

Incidenten i New York är kanske den mest spektakulära hittills – men långt ifrån den enda.

Häromdagen stals en lastbil i Storbritannien, fullastad med den femte boken i serien om världens mest omtyckta trollpojke.

I Kanada har affärskedjan Wal-Mart startat en utredning efter att en kund i en av företagets affärer utanför Montreal kunnat köpa en av böckerna – hela nio dagar före försäljningsstarten.

Enligt kanadensiska tidningen Gazette Daily har kvinnan läst nästan hälften av den 768 sidor tunga tegelstenen. Förlaget har vädjat om att få tillbaka boken, men kvinnan planerar att läsa ut den.

Inför boksläppet på midsommardagen (21 juni) planeras festligheter i New York, London och Australien.

Nicklas Hermansson