Yxman körde rakt in i kafeteria

Hotade företagets personal

NYHETER

I morse kom den 31-årige tjänstemannen till arbetet som vanligt.

Men under fikarasten körde han sin bil rakt in i företagets kafeteria, skadade fyra – och jagade sin chef med yxa.

- Varför? Det är frågan vi alla ställer, säger Anders Persson, som var med och fick stopp på honom.

Foto: KRISTER HANSSON
31-åringen kraschade genom en häck och vidare in i glasbyggnaden där ett 15-tal personer satt och fikade.

Polisen utreder nu ett fjärde vansinnesdåd på kort tid. Allt var precis som vanligt när 31-åringen – som har en viktig befattning som tjänsteman på företaget – i morse kom till jobbet. Ett par timmar senare var tragedin ett faktum.

Gick på fikarast

Vid halvelvatiden gick arbetskamraterna på fikarast. Då hämtade 31-åringen sin bil.

I hög fart misstänks han ha kört rakt in i den inglasad kafeteria på företaget utanför Båstad. Han kraschade genom en häck och vidare in i glasbyggnaden där ett 15-tal personer satt och fikade.

Bilen rusade ett tiotal meter in och stannade vid en bardisk. Vittnen berättar att mannen tog ny sats och körde framåt. När han inte kom åt någon hoppade han ut ur bilen och tog fram en yxa.

Han jagade efter sin chef.

– Chefen hann dock springa undan och några av de anställda lyckades lugna mannen, säger Charley Nilsson, informationsansvarig vid polisen i Helsingborg.

Lyckades lugna 31-åringen

En av dem var Anders Persson, som sitter i koncernledningen. Han kom till kafeterian strax efter attacken och tillsammans med koncernchefen och en medarbetare lyckades han lugna 31-åringen.

- Han var rätt lugn. Vi stod lite tafatt och försökte prata med honom, säger Anders Persson.

Till synes oberörd svarade 31-åringen:

- Jag vill inte säga något. Jag vill vänta på polisen.

När polisen kom till platsen var han lugn och kunde gripas odramatiskt. Då hade de som satt i kafeterian lyckats fly sedan länge.

- De var helt chockade. Det kom en bil rakt in i kafeterian. Och när han klev ur så kände de igen honom, säger Anders Persson.

Utan förvarning

Alla på företaget ställer sig nu om och om igen frågan: Varför? Attacken kom utan förvarning och polisen misstänker att mannen drabbats av en akut psykisk sjukdom.

- Han har inte varit sjukskriven, har jobbat på och varit helt som vanligt. Vi förstår ingenting, säger Anders Persson.

- Ingen kan peka på att det skulle finnas något galet, ingen tragisk skilsmässa eller något.

31-åringen beskrivs som en ung, duktig, välutbildad medarbetare. Han har haft ansvarfulla uppgifter och vad ledningen vet har det inte funnits några konflikter på arbetsplatsen.

- När jag insåg att det inte var några allvarligt skadade, så tänkte jag bara på grabben: Vad har du gjort med ditt liv? Varför har du förstört det så här? säger Anders Persson.

”Människor kunde ha dödats”

Polisen ser mycket allvarligt på attacken. Två anställda fick lindriga skärskador och två fick föras till sjukhus med chockskador.

– Människor kunde ha fått väldigt allvarliga skador och till och med dödats, säger Charley Nilsson vid polisen i Helsingborg.

– Han körde rakt in i en kafeteria där många satt och fikade. Polispatrullen säger att det var en väldig tur att det inte gick värre.

Helsingborgs Dagblad rapporterar att mannen vid gripandet sa att han placerat ut sprängladdningar inom företagets område. Men efter en genomsökning av området kunde polisen avfärda detta.

Företaget kallade omedelbart in sin krisgrupp för att ta hand om den chockade personalen.

Mattias Lundell