Nya iranska självmords- protester i Europa

UD i dag: Uppgifterna om gripna svenskar falska

NYHETER

Under torsdagen har ytterligare tre anhängare till den iranska rebellrörelsen Folkets Mujahedin satt eld på sig själva.

Enligt telefonsamtal till UD har svenskar gripits i samband med demonstrationer i Paris – men det förnekas av franska myndigheter.

Strax före klockan tolv på torsdagen tände en demonstrant i Bern eld på sig själv. Polisen ingrep och personen fördes med brännskador till sjukhus, rapporterar den schweiziska tidningen Solothurner Zeitung.

Utanför franska ambassaden i Rom på Piazza Farnese tände två personer eld på sig, skriver italienska nyhetsbyrån ADN-Kronos.

Elden släcktes av brandkår och polis samtidigt som meddemonstranterna grät. En av männen fördes till sjukhus med brännskador.

Självmordsprotesterna kommer sedan fransk polis i tisdags slog till mot ett större antal medlemmar i Folkets mujahedin, Irans största väpnade oppositionsgrupp.

165 gripna

Under tillslagen greps 165 personer och nästan 80 miljoner kronor togs i beslag.

Enligt chefen för det franska kontraspionaget berodde tillslagen på att rörelsen planerade attacker mot iranska diplomater och byggnader.

Minst en svensk medborgare greps. Det fanns också uppgifter om att ytterligare tolv svenskar gripits. Men enligt franska myndigheter finns det alltså inga svenskar i häkte.

Till utrikesdepartementet har under torsdagen flera svenskar hört av sig och sagt sig veta att deras anhörig gripits i Paris.

– Eftersom anhöriga hela tiden hör av sig måste vi ta det här ett varv till med de franska myndigheterna, säger Gufran al-Nadaf, redaktör på utrikesdepartementets presstjänst till aftonbladet.se.

Falska uppgifter om svenskar

UD:s presstjänst meddelar på torsdagseftermiddagen att de uppgifter som strömmat in till UD om att 12-15 svenskar frihetsberövats i samband med en polisrazzia i Paris den 17 juni är falska.

Det säger franska inrikesministeriet som den svenska ambassaden i dag för andra gången kontaktat i frågan.

EN svensk kvinna greps dock och släpptes i går.

Webb-tv

Johan Kristensen