Ny dödsdrog i Sverige

Polisen: En våg av överdoser kan vara på väg

NYHETER

En ny dödsdrog cirkulerar på Sveriges gator.

Fentanylet – som kan vara 7 000 gånger starkare än heroin – har hittills krävt ett dödsoffer.

Men polisen befarar fler.

– Alla är oroliga. En våg av överdoser kan vara på väg, säger Helge Dahlin, chef för spanings och narkotikaroteln i Nacka.

Enligt uppgifter till aftonbladet.se talar missbrukare i Stockholm om att en ny ytterst dödlig drog finns att tillgå på gatan.

Den heter fentanyl, kallas ”China White” och är ursprungligen ett läkemedel. Men den klassas som narkotika och är i fel händer rent dödlig.

För närvarande har Stockholmspolisen 14 pågående ärenden där fentanyl har beslagtagits.

Hittills har ett dödsfall noterats, i Umeå. Dessutom utreds just nu ett misstänkt dödsfall i Stockholm, där fentanyl kan ha varit dödsorsaken.

Men man befarar att den nya drogen har dödat fler. Fentanylet är nämligen så stark att det krävs ytterst lite för att överdosera. Dessutom har rättsläkarna problem med att fastställa att det faktiskt är fentanyl som den avlidne har i kroppen.

– När ruset av heroin klingar av för en heroinist, så fyller de kanske på med fentanyl och sen tuppar de av. När man sen gör en rättsmedicinsk undersökning upptäcker man bara heroinet och faststället då att det var dödsorsaken, säger Jane Palmborg, forensisk kemist på Statens kriminaltekniska laboratorium.

Att upptäcka drogen genom ett vanligt drogtest är omöjligt eftersom det inte går att spåra fentanyl i urinet.

Smugglas in via Baltikum

Drogen finns i vätske-, kristall-, pulver- och gasform. Gasformen användes i dramat på teatern i Moskva i oktober förra året, då tjetjenska rebeller tog 800 människor som gisslan. Ryssarna satte in en sömngas som var baserad på fentanyl – och närmare 120 människor dog.

Fentanyl är ett syntetiskt opiat som påminner om heroin.

Men det finns en stor skillnad – fentanyl kan vara upp till 7 000 gånger starkare. En dos är i samma storlek som ett saltkorn (1-2 milligram).

Den svenska polisen började frukta fentanylet förra året då man i Tallinn noterade 200 överdoser bara mellan mars och maj.

Till Sverige kom drogen i början av året.

– Vi misstänker att fentanylen smugglas in från Baltikum och Ryssland, säger kriminalkommissarie Janne Westling på Länsnarkotikaroteln i Stockholm.

Eftersom drogen är så pass stark är den både enklare och mer lönsam att smuggla än heroin. Ett hekto fentanyl motsvarar till exempel tio kilo heroin.

För några dagar sedan skickade polisen i Stockholm ett internt pressmeddelande med information om den nya drogen.

– Det här är ingen lek. Det är jätteoroande, säger Westling.

Nicklas Hermansson