1 500 specialpoliser ska hantera kravaller

Utrustas med specialbyggda fordon som står emot stenkastning och bränder enligt nytt förslag

NYHETER

En specialstyrka med 1.500 poliser i extraförstärka bilar med möjlighet att släppa gasampuller för att skingra hotfulla folkmassor.

Det är taktikutredningens förslag för att förhindra våldsamma sammandrabbningar.

Polismorden i Malexander, Göteborgskravallerna och vandaliseringen på Stureplan i Stockholm har fått polisen att se över sina arbetsmetoder.

Den så kallade taktikutredningen föreslår att omkring 1.500 av landets poliser ska utbildas så att de bättre klarar av större bråk och kravaller.

Tåligare polisfordon

Specialstyrkan ska i första hand bestå av poliser från Malmö, Göteborg och Stockholm. Poliserna ska färdas i specialbyggda fordon som står emot bland annat stenkastning och bränder.

Däcken ska vara punkteringssäkra, rutorna okrossbara och man ska kunna göra så att dörrarna inte går att öppna utifrån.

Bilarna ska ersätta piketbussarna och användas för att spärra av gator och när man vill gripa människor i stora folksamlingar.

Gas mot folkmassor

I de större fordonen vill polisen kunna använda kastgas som är en form av tårgas.

– Vi tycker att polisen vid vissa våldsamma händelser ska ha möjlighet att droppa gasampuller från fordonet för att ta sig från platsen, säger utredaren Sune Sandström till Dagens nyheter.

I taktikutredningen tar man även ställning till om polisen ska få använda sig av vattenkanoner.

– Vi har inte kulturen med vattenkanoner i Norden. De är dyra och kräver en stor personalstyrka för att fungerar, säger Sune Sandström till TT.

Förslagets alla delar kostar sammanlagt 180 miljoner kronor.

Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM