Bodström använde statsrådsbil privat

NYHETER

Justitieminister Thomas Bodström använde statsrådsbil med chaufför när han skulle på middag hemma hos bokförläggaren Albert Bonnier.

Bilen får bara användas vid tjänsteresor.

- Det var en privat middag, säger Åsa Ernflo som är pressansvarig vid bokförlaget.

Foto: MARIA ÖSTLIN
"JAG VAR PÅ TJÄNSTEÄRENDE" Justitieminister Thomas Bodström använde en statsrådsbil vid en privat middag hos sin bokförläggare. För tre veckor sedan tog han minisemester efter ett EU-möte i Grekland och lät regeringsplanet vänta.

Den 19 maj gavs Thomas Bodströms bok "100 dagar i Rosenbad" ut. Samma kväll bjöds Bodström och hans fru hem till Albert Bonnier på Östermalm i Stockholm.

- Det var bara en jätteliten författarmiddag, säger Åsa Ernflo.

Thomas Bodström använde inte bara statsrådsbilen till och från middagen den här dagen. Han åkte också fram och tillbaka till Sveriges Television och till socialdemokraternas partiexpedition för att medverka i en pressträff med anledning av boken. Hela tiden körd av en chaufför i en bil som bekostas med skattemedel.

"Skänkt arvodet"

Thomas Bodström anser själv att han var på tjänsteärende - både när han höll pressträff om sin bok och när han gick på middag hemma hos Albert Bonnier.

- Jag har skrivit boken inom ramen för mitt uppdrag som justitieminister, därför har jag också skänkt arvodet till Unicef och inte behållit någonting själv, uppger han i en skriftlig kommentar och fortsätter:

- Enligt administrativ chef på justitiedepartementet, Claes Kring, är resorna med anledning av boken inte privata.

Ingemar Mellin som är departementsråd på regeringskansliets förvaltningsavdelning uppger att statsrådsbilarna bara får användas i tjänsten. Det enda undantaget gäller resor mellan arbetsplatsen och bostaden - men då ska detta förmånsbeskattas.

När det gäller Bodströms utnyttjande av statsrådsbilen den 19 maj och beslutet att kalla det tjänsteresa, säger Mellin:

- Det är ju en bedömningsfråga. Jag kan inte ifrågasätta det, det är inte min uppgift.

Albert Bonnier uppger att det var ett tiotal personer som hade jobbat med boken som var på middagen:

- Det var förlaget Bonnier Fakta som stod för middagen, men jag hade den hemma hos mig. Jag tycker att det är trevligare.

När det gäller Bodströms utnyttjande av statsrådsbilen, säger Albert Bonnier:

- Hur han tog sig dit och därifrån, det lägger jag mig inte i.

Lät planet vänta

För drygt tre veckor sen kunde Aftonbladet avslöja hur ministrarna Thomas Bodström och Jan O Karlsson tillsammans med sina fruar lät regeringsplanet stå kvar efter ett EU-möte i Grekland.

Paren hade valt att ta ut en minisemester.

Richard Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM