Harry Potter blir kär

I natt släpps femte boken

NYHETER

LONDON

I natt släpps den femte boken om Harry Potter.

Och i den blir Harry förälskad.

- Han har en relation, berättar författarinnan JK Rowling i en exklusiv intervju.

Foto: AP
tidigt exemplar Melissa, som inte vill avslöja sitt efternamn, hann köpa ett exemplar av "Harry Potter and the order of the Phoenix" i går innan personalen upptäckte sitt misstag och snabbt plockade undan alla böckerna. Hennes pojkvän Steve tillbringade många timmar i går med att prata med distributörer som försökte få tillbaka boken.

En minut över midnatt kommer 6 200 butiker i Storbritannien att öppna portarna, hundratusentals kunder kommer att slita åt sig "Harry Potter and the order of the Phoenix" (Harry Potter och Fenixordern) från högar och hyllor.

Boken är den längsta i serien, 766 sidor, och en av de mer framträdande personerna kommer att dö. Det vet alla Harry Potter-älskare redan, men författarinnan J K Rowling hade önskat att det skulle gälla alla fram tills boken fanns att köpa. Den amerikanska tidningen New York Daily News gick händelserna lite i förväg.

Publicerade intrigen

Man köpte boken i en hälsokostaffär som var helt ovetande om förbudet att sälja boken före den 21 juni och publicerade intrigen och delar av historien.

Nu är tidningen stämd på 100 miljoner kronor.

Harry Potter 5 (som den kallas i förlagsvärlden) har tryckts i 13 miljoner exemplar, av dem distribueras 2,5 miljoner i Storbritannien, 8,5 i USA och Kanada och resten på andra platser.

I Sverige kommer en del affärer att hålla öppet vid midnatt för att sälja den engelska utgåvan. Den kommer på svenska nästa år.

De fyra övriga böckerna har i sina olika upplagor sålt närmare 160 och den nya boken kommer att tryckas i nära 39 miljoner exemplar i 200 länder.

Det betyder att Harry Potter kan passera Bibeln som det mest spridda litterära verket.

Är i puberteten

Vad är då nytt, förutom att någon viktig dör, i den nya boken?

- Harry blir förälskad, berättar JK Rowling i en intervju som publicerad i Times i dag.

Harry är 15 år och är i puberteten.

- Han är väldigt arg, säger Rowling också

- Och han är väldigt förvirrad när det gäller flickor, ja han vet inte riktigt hur de fungerar.

Leif Kasvi

ARTIKELN HANDLAR OM