Be om ursäkt, Madeleine

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
SKYLTARNA MADDE MISSADE Vid korsningen Nybrogatan-Riddargatan missade Madeleine fem skyltar som visade att hon inte fick köra där.
NYHETER

Hej Madeleine!

Det är inte lätt att vara ett föredöme. Man måste tänka sig för, visa hänsyn, anstränga sig lite extra.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
FÖREDÖME Som prinsessa har Madeleine ständigt blickarna på sig – även när hon kör bil.

Det finns många i samhället som borde vara föredömen. Politiker, lärare, kanske vi journalister, programledare i radio och tv, idrottsmän, artister.

Och vi har alla det gemensamt att vi kan bli avsatta. Bär vi oss tillräckligt illa åt får vi sparken.

Alla, utom ni i kungahuset. Monarkin avskaffas inte för att en prinsessa sätter sig över lagen och kör bil på gågatan och prinsessan själv förstår inte ens att skämmas.

Du Madeleine är ett föredöme för massor av svenska tjejer i tjugoårsåldern, ja, även för småflickor som leker prinsessa, som ser upp till dig, som också vill bo i slott med en massa betjänter och pigor och ta fram tiaran till de stora festerna.

Småtjejerna undrar

Förstår du inte att du sviker dem när du struntar i lagen?

Om dina kompisar tycker att det är okej att köra som svin är det inte heller bra. Men de är inga föredömen, tyvärr. Och behöver kanske inte vara det.

Om du tycker det är i sin ordning att köra med stora jeepen bland alla fotgängare på gågatan, vilka andra lagar sätter du dig över med samma konungsliga nonchalans? Var går din gräns? Det är vad alla småtjejerna undrar nu: Vad får man, vad kan man göra när man vill vara som en riktig prinsessa?

Nej, Madeleine. Du hör ju själv att resonemanget inte funkar!

Det finns bara en sak att göra nu: Be om ursäkt, och gör det snabbt innan det hinner gå för mycket prestige i saken.

Säg att det var dumt gjort. Att du inte tänkte dig för.

Och låt bli att göra om det. Och säg åt personalen i hovet att ingenting blir bättre för att de tar dig i försvar när du är ett dåligt föredöme.

Allt står redovisat

Jag som själv borde vara ett föredöme i trafiken har klantat till det mer än en gång. Allt står redovisat på aftonbladet.se för att jag tror att mina fel och brister faktiskt kan vändas till något gott, alltid är det någon som tänker sig för en gång extra i stället för att göra om mina dumheter.

Robert Collin