Lastbilschauffören Iyman, 34, blev terrorist

Planerade nya al Qaida-terrordåd mot New York och Washington

1 av 3 | Foto: AP
Lastbilschauffören lyman Faris, 34, träffade Usama bin Ladin i Afghanistan.
NYHETER

Iyman Faris, 34, mötte terrorledaren Usama bin Ladin i Afghanistan.

Lastbilschauffören från Ohio blev terrorist.

Han planerade att spränga Brooklynbron i New York och orsaka en tågurspårning i Washington.

Iyman Faris levde ett helt vanligt liv. Han föddes i Kashmir 1969, flyttade till USA i maj 1994 och fem och ett halvt år senare blev han amerikansk medborgare.

Han slog sig ned i Columbus, Ohio, skaffade jobb som lastbilschaufför och startade sin egen firma. Något år senare – i slutet av 2000 – gav han sig ut på en långresa med en mångårig kamrat. Denne var sedan flera år tillbaka al-Qaidaagent och tog sin vän Iyman Faris till Pakistan och Afghanistan.

Träffade bin Ladin

I terrornätverkets träningsläger i Afghanistan kom han snabbt i kontakt med al-Qaidas högsta ledning och Usama bin Ladin.

Detta avslöjas i rättegångsdokument som släpptes i går av en domstol i Virginia. Fallet var länge belagt med sekretess. Nu visar det sig dock att Iyman Faris den 1 maj i år erkände att han försett al-Qaida med material och att han planerat attacker i USA.

I dokumenten – som tv-bolaget CNN tagit del av – framkommer att Faris snabbt blev en al-Qaidaagent. Under 2000 utförde han en rad uppdrag i Pakistan. Han fick bland annat till uppgift att kontrollera så kallade ultralätta flygplan och möjligheterna att komma över flygplan som skulle kunna användas för flykt.

Var i Afghanistan 11 september

Två månader senare satt Faris på ett internetcafé i Karachi och kollade detta. Under sin tid i området skaffade han också in ett par tusen sovsäckar, köpte flygbiljetter till Jemen och lämnade vidare mobiltelefoner och kontanter till andra fältagenter.

Den 11 september var Iyman Faris kvar i Afghanistan. Det är oklart vad han gjorde under tiden, men mindre än ett år senare fick han för första gången träffa sin nye kontaktman.

I rättegångshandlingarna kallas denne C2, men enligt CNN handlar det om en av bin Ladins närmaste män. Och New Yorks polischef Ray Kelly sa i går att Faris misstänks ha fått sina order från toppen – bland annat från nätverkets andreman Khalid Sheikh Mohammed.

Ny simultanattack

Iyman Faris steg snabbt i graderna. Hans fick ordern att resa tillbaka till USA för att hjälpa till i planeringen av ännu en simultan attack mot New York och Washington.

I förhör ska al-Qaidas andreman ha avslöjat målet i New York. Enligt CNN:s källor säger Khalid Sheikh Mohammed att målet var Brooklynbron.

Lastbilschauffören var snart tillbaka i Ohio. Under en presskonferens i går sa den amerikanske justitieministen John Ashcroft:

– Iyman Faris framstod hela tiden som en hårt arbetande lastbilschaufför. Men Faris levde ett dubbelliv.

Det gick lätt. Som lastbilschaufför tog han sig enkelt in till flygplatser för att rekognosera.

Han reste dessutom till New York för att kontrollera om det gick att rasera en bro genom att kapa de vajrar som den hängde på. Tanken var att man skulle förstöra upphängningen med skärbrännare. Samtidigt kontrollerade han hur terroristerna skulle kunna orsaka en tågurspårning i Washington.

Strafflindring

De amerikanska myndigheterna var honom på spåren. Rättegångsdokumenten avslöjar en rad samtal mellan honopm och al-Qaidas ledning. I ett av de sista samtalen säger Faris:

- Vädret är för hett.

Det betydde att han hade kontrollerat möjligheterna för nya attacker – och kommit fram till att situationen var för riskabel. Snaran knöts åt kring Faris. Han greps och efter månader av förhandlingar gav han upp och började berätta.

Nu riskerar Iyman Faris 20 års fängelse och 500 000 dollar i böter. Men i utbyte mot sitt samarbete har Faris utlovats viss strafflindring och han kommer att gömmas via program för vittnesskydd.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM