Sex poliser dödade i terrordåd i Tjetjenien

Ingick i styrka som bekämpar organiserad brottslighet

Enligt källor i Groznyj skulle explosionen ha fått mycket värre konsekvenser om de båda bombarna inte hade detonerat dynamiten för tidigt.
NYHETER

ATJCHOI MARTAN

Minst sex polismän uppgavs ha dödats när två självmordsbombare detonerade en billast på ett och ett halvt ton dynamit utanför en rysk regeringsbyggnad i Tjetjeniens huvudstad Groznyj på fredagen.

De dödade polismännen ingick alla i en tjetjensk polisstyrka som bekämpar organiserad brottslighet. I det angripna byggnadskomplexet var både polisstyrkans lokaler och det tjetjenska justitiedepartementet inrymda. Båda byggnaderna förstördes helt.

- Dessa båda byggnader låg 700 meter från president Achmad Kadyrovs kansli, sade en tjänsteman till AFP:s korrespondent.

Andra källor i Groznyj kunde inte omedelbart bekräfta dödssiffran. Allmänne åklagaren Vladimir Kravtjenko sade till nyhetsbyrån Interfax att 25 människor hade skadats men att ingen hade dödats.

Då räknade han förstås inte de båda självmordsbombarna. Bland de pyrande resterna av lastbilen hittades de svårt sargade liken av en ung kvinna och en man.

Detonerades för tidigt

Källor i Groznyj sade att om inte de båda bombarna hade detonerat dynamiten för tidigt, skulle explosionen ha fått mycket värre konsekvenser.

Den ryska delrepubliken Tjetjenien har utsatts för en rad gerillaattacker de senaste veckorna. Gerillan, som kämpar för att bryta ut republiken ur Ryssland, vill genom att trappa upp attackerna demonstrera att ledningen i Moskva har fel, när den påstår att Tjetjenien håller på att normaliseras. Den ryska regeringen anordnade i mars en folkomröstning där tjetjenerna godkände en ny författning som befäster republikens ställning som en del av Ryssland.

Tidigare i maj och början av juni har tre självmordsattacker, varav två utfördes av kvinnor, dödat nästan 100 människor.

Amnesty protesterar

Rysslands president Vladimir Putin sade likväl tidigare på fredagen att han tänker se till att presidentval hålls i Tjetjenien snart.

Under tiden fortsätter kriget, som enligt observatörer drivs med stor grymhet. Amnesty International uppmanade på fredagen den brittiske premiärministern Tony Blair att ta upp frågan om brott mot de mänskliga rättigheterna i Tjetjenien, när president Putin kommer till London på statsbesök i nästa vecka.

- Alltför länge har Tony Blair och andra statsmän tigit om de grova människorättsbrott som förekommer i Tjetjenien, där allt fler rapporter strömmar in om mord, "försvinnanden" och tortyr som begås av de ryska trupperna", sade Amnestys brittiska ordförande Kate Allen.

TT-AFP