Efterlysta mördare gripna i Stockholm

Misstänkta för brutalt mord på 83-årig kvinna i Norge

NYHETER

Rånmordet på frälsningssoldaten Annie Bergliot Olsvik, 83, har chockat Norge.

I dag greps de två misstänka männen i centrala Stockholm.

Den norska polisen släppte i torsdags namn och bild på det två misstänkta männen. De betraktades som farliga och den yngre mannen uppges vara dömd för mord i Libyen. Utredarna fruktade att männen skulle fly via Sverige ut i Europa och hoppades att någon snabbt skulle känna igen.

Kände igen dem

Efterlysningen gick hem. Vid 15-tiden i dag kände en förbipasserande igen dem och kontaktade polisen. Ingripandet blev odramatiskt och männen sitter nu gripna i Norrmalmspolisens häkte.

- Båda männen är identifierade. Och det stämmer - det är männen som är efterlysta för mord i Norge, säger stationsbefälet Marie Öberg.

Männen ska nu begäras utlämnade till Norge. Eftersom det handlar om en utlämning till ett nordiskt land räknar polisen med att förfarandet bara tar ett par dagar.

I eftermiddag hölls de första, inledande förhören med männen. De fick var för sig höra vad de misstänks för, men ingen av dem gjorde några medgivanden.

– De har bara informerats om varför de är gripna och att de begärts utlämnade till Norge. Det är norsk polis som får fortsätta förhören, säger Marie Öberg.

Starka reaktioner i Norge

Mordet de två misstänks för har fått mycket stor uppmärksamhet och väckt starka reaktioner i Norge. Polisen beskriver mordet på den 83-åriga frälsningssoldaten Annie Bergliot Olsvik från Haugesund som rått och brutalt.

Kvinnan har av grannar och vänner beskrivits som en snäll och omtänksam dam som levde ensam i sitt barndomshem. De sista åren tvingades hon använda rullator och hon hade aldrig en chans mot sina mördare. Polisens undersökning visar att Annie Bergliot Olsvik inte ens hann komma ur sin säng.

Ute för att stjäla

När hon i lördags hittades av en granne inleddes en intensiv polisjakt. Polisen kunde snabbt konstatera att mördarna varit ute för att stjäla. I Annie Bergliot Olsvik hem saknades tv, video och en stereo av märket Hitachi.

Vittnen berättade att de sett två män bära föremål från kvinnans hem. Misstankarna riktades snabbt mot ett par män, boende på en asylförläggning i trakten.

De senaste månaderna har de två bott i Haugesund. Enligt norska VG talade polisen med dem bara 25 minuter efter att man upptäckte mordet på Annie Bergliot Olsvik.

Mattias Lundell, Petter Ovander