Chirac stoppade EU:s jordbruksförhandlingar

”Vitala franska intressen står på spel”

NYHETER

PORTO KARRAS

Frankrikes president Jacques Chirac stoppade personligen förhandlingarna om EU:s jordbruksreform.

Enligt honom står vitala nationella intressen på spel.

Chiracs inblandning bekräftades på fredagen av hans taleskvinna Catherine Colonna.

- Vi ville ha mer tid för att nå en överenskommelse, sade hon till Reuters.

Efter nästa tre dagars förhandlingar mellan EU:s jordbruksministrar i Luxemburg avbröts mötet i torsdags kväll. Då hade reformmotståndaren Frankrike sagt nej till det senaste kompromissförslaget, trots att det innebar nya eftergifter åt franska intressen.

Chirac befann sig på EU-toppmötet i grekiska Porto Karras och stod under förhandlingarnas gång i telefonkontakt med sin jordbruksminister.

Tjänar med på omfattande jordbruksstöd

Frankrike är det land som tjänar mest på EU:s omfattande jordbruksstöd. EU-kommissionen har bland annat föreslagit att prisstödet för mjölk och spannmål ska sänkas. Franska bönder är i dag de största producenterna av spannmål i EU.

Chirac sökte under EU-toppmötet upp EU:s ordförande, den grekiske premiärministern Kostas Simitis, vars jordbruksminister ledde förhandlingarna i Luxemburg. Den franske presidenten ville att jordbruksmötet skulle avbrytas. Chirac ska enligt uppgifter till Reuters ha sagt, att om Frankrike blir nedröstat i jordbruksförhandlingarna kommer han att hävda att ''vitala nationella intressen'' står på spel. Att använda den formuleringen i EU-sammanhang är att ta till storsläggan.

Enligt en icke nedskriven uppgörelse från 1966 mellan de dåvarande medlemsstaternas ledare, kan ett land hindra ett majoritetsbeslut om ''vitala nationella intressen'' står på spel. Den så kallade Luxemburgkompromissen har respekterats de få gånger den åberopats, även om den inte finns nämnd i EU:s fördrag.

Frankrike riskerar dock för närvarande inte att bli överkört i jordbruksförhandlingarna. Flera länder har problem med kompromissförslagen. EU-ordförandeskapet har ännu inte undersökt om det finns två tredjedelars majoritet för förslagen.

Den svenska regeringen tillhör dem som varmast förespråkar en reform.

Peter Wallberg/TT