Tårgasgranater mot EU-demonstranter

Kravallpolis drev bort stenkastare vid EU:s toppmöte i Grekland

1 av 6 | Foto: AP
En stenkastare attackerar polisen vid EU-toppmötet i Neos Marmaras
NYHETER

NEOS MARMARAS

Grekisk polis fyrade av tårgasgranater och jagade iväg demonstranter knappt två kilometer från det fashionabla badhotell där EU:s stats- och regeringschefer höll toppmöte på fredagen.

Oroligheterna började när omkring 50 demonstranter, bärande på bildäck som skydd, försökte bryta igenom en polisavspärrning i en korsning vid den idylliska kustvägen en bit bort från toppmöteslokalerna.

Demonstranterna drevs omedelbart bort av de kravallutrustade poliserna, som fortsatte med att skjuta tårgasgranater och i löpruscher driva ut en grupp demonstranter i buskvegetationen.

Containermur

Mindre grupper av demonstranter, beväpnade med påkar och med ansiktena skyddade av tygstycken, svarade på tårgasangreppen med att kasta tillbaka granater och sten mot poliskedjorna.

En annan större grupp valde dock att fredligt fortsätta protestmarschen längs en mindre väg.

Tårgas fyrades också av längs den sandstrand som löper mellan Neos Marmaras och Porto Karras, där grupper av demonstranter samlats. Mellan strandremsan med demonstranter och själva toppmötet står en mur av containrar, byggd av polisen efter samma principer som den svenska polisen använde i Göteborg.

Det totala antalet demonstranter i den lilla badorten var oklart. Nyhetsbyrån Reuters uppgav siffran 4 000, färre än vad anti-EU-demonstrationens organisatörer hade hoppats på.

Antalet var också klart lägre än de omkring 17 000 poliser och soldater som kallats in för att skydda EU-toppmötet.

Lugnt i Thessaloniki

I bukten utanför de båda byarna låg dessutom flera örlogsfartyg och kustbevakningsbåtar under fredagseftermiddagen. Kring toppmöteslokalerna stod militära helikoptrar uppradade, och säkerhetsstyrkorna ska även ha tillgång till luftvärnsartilleri och robotar.

I torsdags marscherade enligt den grekiska polisen omkring 5 000 personer i protest mot "Fästning Europa" genom Thessaloniki, omkring tio mil nordost om mötesplatsen. Arrangörerna hade hoppats på uppemot 100 000 demonstranter och uppgav att 15 000 slöt upp.

Den demonstrationen avlöpte utan ordningsproblem.

Karl Vicktor Olsson/TT