Lugn inledning av midsommarfirandet

”Bra polisväder” – inga allvarliga incidenter

NYHETER

Midsommarfirandet hade på fredagskvällen gått mycket lugnt till.

Polisdistrikten runt om i landet rapporterade inga allvarliga incidenter.

Polisen satte in extra styrkor på de ställen i landet där det brukar bli bråk under midsommarfirandet - Sandhamn, runt Siljan, Möja och på Öland.

Men under midsommaraftonens första kvällstimmar var polisen i det närmaste sysslolös.

Midsommarfirandet på Öland, exempelvis, inleddes lugnt, enligt polisens kommenderingschef Ulf Martinsson i Borgholm.

Det var inte särskilt inbjudande väder utan det var regnigt och blåsigt på ön vilket kanske bidrog till lugnet.

- Vi har inte haft särskilt mycket utan det rör sig mest om småbrott, misshandel och annat, sade Martinsson på kvällen.

Småbrott

En rundringning till polisdistrikten i landet visar att det tidigt på kvällen mest rört sig om små brott och mindre allvarliga olyckor.

En ladugård i Vallstena på norra Gotland brann ner till grunden efter att bonden eldat i en lövhög i närheten under förmiddagen. Två unga män i en bil körde in i ett träd vid Gärstad utanför Linköping i en singelolycka vid 20-tiden.

Ett 40-tal ungdomar blev stökiga när de nekades inträde på campingen vid Harge vid Vättern. Många av dem körde enligt polisen i Örebro bil i onyktert tillstånd.

Fyra personer skadades när två personbilar kolliderade på länsväg 507 vid 18-tiden i Åtorp i Örebrotrakten.

Blåst

I södra Sverige var det blåsten som ställde till problem. I Malmö var det sannolikt vinden som slet ned en stor gren och orsakade en trafikolycka.

Utanför Mellbystrand i Halmstad tvingades Sjöräddningen i eftermiddag kämpa för att hjälpa tre män i sjönöd. De hade förlorat kontrollen över sin motorbåt några hundra meter från land i det hårda vädret. Men varken räddningstjänst eller sjöräddning lyckades ta sig fram till båten. Efter en stund drev båten i land och de nödställda kunde räddas.

Det dåliga vädret lade sig som en våt filt över firandet. Midsommarfirandet på Skansen i Stockholm blev ganska blött. Cirka 15 000 personer kom för att dansa kring midsommarstången mot normala 25 000 midsommarfirare.

TT