Nära 200 försvunna efter fartygsolycka

Hittills har tolv hittats drunknade sedan fartyg sjönk utanför Tunisien

NYHETER

TUNIS

Sökandet fortgick på lördagen efter överlevande efter fartygsolyckan utanför Tunisien dagen innan. Men förhoppningarna var små att finna någon vid liv; upp till 200 afrikanska emigranter befaras ha drunknat när båten kapsejsade i hårt väder.

Fartyget gick under i fredags morse. Tolv människor hittades drunknade strax därefter. Den tunisiska kustbevakningen lyckades också rädda 41 människor med hjälp av fiskebåtar på platsen. Men sedan fortsatte sökandet utan resultat.

Ombord på fartyget fanns omkring 250 personer från flera afrikanska stater. Flertalet tros ha varit på väg till Italien för att utan tillstånd försöka hitta arbete.

Överlastad båt

Båten rapporteras ha haft betydligt fler passagerare än den var avsedd för, som ofta är fallet i de många kapsejsningar som inträffar i trafiken med illegala invandrare över Medelhavet. Flera hundra människor omkommer varje år på väg mot Italien eller Spanien.

Fredagens olycka var den andra på en vecka. Minst sex människor drunknade utanför Italien förra helgen.

Riskfylld resa

Strömmen av arbetssökande till Italien har ökat. Den senaste veckan har 1 000 människor kommit till Italien, den senaste månaden 3 000. De flesta kommer från norra och centrala Afrika, andra från Mellanöstern eller längre österut i Asien. Många betalar tusentals dollar för den riskfyllda resan.

Enligt myndigheterna i Tunisien var den kapsejsade båten ett av många undermåliga fartyg som setts de senaste dagarna utanför den tunisiska kusten på väg till Italien. De uppgav att fartyget kom från ett grannland, men ville inte peka ut vilket.

Från Libyen

Diplomatiska källor sade att båten kom från Libyen. Frågan om den illegala invandringen till Europa är politiskt känslig. Den libyske ledaren Muammar Gaddafi har varnat europeiska ledare och sagt att de afrikanska staterna inte kan stoppa människors försök att ta sig in i Europa utan tillstånd för att söka försörjning. För att hindra detta måste samarbetet öka mellan de båda världsdelarna om investeringar och arbetsmarknadsåtgärder i Afrika.

TT-Reuters