Sex döda i svart midsommardagstrafik

Svår bilolycka vid Köpmannebro i Dalsland

NYHETER

Det är den värsta midsommardagstrafiken på tio år.

Sex personer dog under lördagens första timmar.

I dalsländska Köpmannebro omkom fyra i en våldsam frontalkrock.

Strax före klockan sex på midsommardagsmorgonen larmades polisen i Uddevalla om en olycka på riksväg 45 norr om dalsländska Köpmannebro, strax över Mellerud. Två personbilar hade brakat samman i en våldsam frontalkrock.

– Det är Dalslands bredaste och finaste väg, så bilarna höll en ganska hög hastighet, säger Bo G Bengtsson, vakthavande befäl i Uddevalla, till aftonbladet.se.

– Det gick riktigt illa.

Snurrade runt och började brinna

En personbil med släp träffade en annan personbil. Den andra bilen snurrade runt och hamnade brinnande i samma körriktning. På så vis antändes också släpet.

– Bilen och den andra bilens släp är helt utbrända, säger Bo G Bengtsson.

Vraket brann ur fullständigt och allt polisen lyckats konstatera är att tre personer klämts och bränts sönder. Den tredje kroppen hittades först efter över sex timmars arbete med vraket.

I bilen med släp omkom den manlige föraren, medan en kvinnlig passagerare skadades mycket allvarligt. Hon fick föras till sjukhus i ambulanshelikopter och hennes skador bedöms som livshotande.

- Vi är ännu inte identifierat någon. Registreringsnumren brann upp på den ena bilen, så vi får försöka gå på chassinumret, säger Bo G Bengtsson.

Kan ha somnat vid ratten

Räddningsarbetet blev mycket omfattande och bilarna har bärgats till polisen. Misstanken är att någon av förarna somnat vid ratten, men polisen befarar att man aldrig säkert kommer att kunna fastslå en olycksorsak.

Vid en singelolycka strax före klockan sju på lördagsmorgonen på E4, en och en halv mil norr om Söderhamn, skadades fem personer lindrigt. Samtliga skadade fördes i ambulans till Hudiksvalls sjukhus för omplåstring. Personbilen de färdades i var på väg norrut när föraren av okänd anledning körde in i vajerräcket i mitten av vägen.

Timmar tidigare omkom två män omkom i en annan singelolycka. Polisen vet ännu inte varför deras bil gick av vägen vid Heby norr om Sala.

Bilen brakade in i ett träd och polismän på platsen säger att bilen var så hoptryckt att det tog flera timmar för räddningspersonalen att ta sig in till de omkomna.

Vägverkets statistik visar att strax under tre personer omkommer varje år i midsommardagstrafiken. Morgontimmarnas dödsolyckor gör redan dagen till den värsta på tio år.

Mattias Lundell