Saddams närmaste man: Ex-diktatorn lever

Nu intensifieras jakten på Saddam Hussein och hans söner

NYHETER

WASHINGTON

Saddam Hussein och hans två söner överlevde kriget mot Irak och gömmer sig sannolikt i hemlandet. Det har Saddams personliga sekreterare uppgett i förhör, rapporterade tidningen New York Times på lördagen.

Det är ännu osäkert hur trovärdiga uppgifterna från Abid Hamid Mahmud al-Tikriti är. Men de har redan lett till att jakten på Saddam och hans söner har intensifierats rejält, uppger källor inom försvarsdepartementet för tidningen. Detaljerna kring den militära insatsen är hemliga.

Om uppgifterna stämmer utgör de den ''mest auktoritativa bekräftelsen'' hittills på att varken Saddam eller hans söner dog i samband med de USA-ledda anfallen i mars och april.

Mahmud greps i veckan av USA-alliansen. I förhören ska han ha berättat att han gömde sig med den störtade diktatorn under veckorna efter regimens fall. Därpå flydde han till Syrien tillsammans med sönerna Uday och Qusay, skriver New York Times. Men de ska ha tvingats att återvända till Irak då syriska myndigheter vägrade att låta dem stanna.

Nummer fyra

Det är enligt tidningen första gången det förekommer trovärdiga uppgifter om att Uday och Qusay skulle ha funnits bland dem som flydde till Syrien.

Mahmud är den högst uppsatta efterspanade irakier som hittills har gripits. Han var nummer fyra på USA:s lista över efterlysta, efter Saddam Hussein och de bägge sönerna.

Uppgifterna om Mahmuds vittnesmål kom bara en dag efter rapporter om att amerikanska underrättelsetjänsten tror att Saddam lever och gömmer sig i Irak.

Kommunikation som avlyssnats mellan Saddams anhängare de senaste veckorna har förstärkt den teorin.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM