Bensinexplosion i Nigeria – 105 döda

Bybor höll på att stjäla från saboterad oljeledning

NYHETER

Bensintjuvarna kapade en pipeline i sydöstra Nigeria.

Men i torsdags exploderade bensinen – och dödade minst 105 bybor.

– Hela familjer slogs ut, säger rödakorsordföranden Emmanuel Ijewere.

Polisen har inte lyckats utröna vad som fick bensinen att explodera. En teori är att en gnista slagit ut från ett offers motorcykel.

En talesman för det statliga bensinbolaget i Ndu Ughamadu, bekräftar att ”vandaler” brutit upp ledningen. Enligt nyhetsbyrån AP ska bybor ha berättat att de hämtat bensin från ledningen i närmare sex veckor och att de inte kunnat begripa varför myndigheterna fortsatt pumpa in bensin.

Fem mil pipeline flög i luften

Explosionen blev våldsam när bensinen antändes. Röda korset har bekräftat att minst 105 människor omkom när en fem mil lång del av pipelinen for i luften.

– Vi fruktar att många fler kommer att dö. Många människor med allvarliga brännskador befinner sig på sjukhus och i sina hem, säger Emmanuel Ijewere till AFP i dag.

På platsen pågick då fortfarande räddningsarbetet och frivilliga samlade upp de döda. Samtidigt försökte en expertgrupp hitta ett sätta att stoppa den våldsamma brand som fortsatt att rasa på platsen.

Kraftig bensinbrist

Det är relativt vanligt att ledningar exploderar i Nigeria, som är Afrikas största oljeexportör. Ofta omkommer hundratals fattiga människor som bor i fattiga samhällen längs med ledningarna, enligt TT.

Det västafrikanska landet, med sina 120 miljoner invånare, lider för närvarande av kraftig bensinbrist. I fredags höjde regeringen bensinpriset med 54 procent.

Mattias Lundell