Butiker och bilar stacks i brand

EU-toppmötet i Grekland: ”Som en urban krigsskådeplats”

1 av 4 | Foto: AP
- De har tappat kontrollen över situationen. Det här är som en urban krigsskådeplats, allting brinner, sade Thessalonikibon Maria Hounda.
NYHETER

THESSALONIKI

Polisen i Grekland ingrep på lördagen med tårgas mot demonstranter som krossade skyltfönster. Demonstranterna stack bland annat en McDonalds- restaurang i brand i centrum av Greklands näst största stad Thessaloniki.

Omkring 25 000 personer hade samlats för en antikapitalistisk demonstration genom staden med anledning av det EU-toppmöte som under helgen hållits några mil från Thessaloniki. Målet för protestmarschen var USA:s konsulat.

Enligt utsända från nyhetsbyrån Reuters hade även de demonstranter som tog till våld deltagit i manifestationen. Några kastade brandfacklor mot hamburgerbaren, medan andra angrep butiksfönster med tillhyggen, rapporterade nyhetsbyråns utsända på plats.

Ett dussin bilar och butiker i brand

På kvällen stod omkring ett dussin bilar och butiker i brand.

- De har tappat kontrollen över situationen. Det här är som en urban krigsskådeplats, allting brinner, sade Thessalonikibon Maria Hounda.

Omkring 30 demonstranter greps. Polisen slog dem också med sina batonger.

Några fördes till sjukhus med andningssvårigheter.

De flesta av demonstranterna var greker, men där fanns också skandinaver, britter, tyskar och italienare.

En del demonstranter barrikaderade sig i närheten av universitetet bakom brinnande soptunnor. Enligt uppgift är polisen i Grekland inte tillåten att ingripa på universitetsområden.

Aftonbladet i går:

TT-Reuters