”Kul att se att stadion är lagad”

Folkfest när Springsteen var tillbaka på Ullevi

Foto: Anders Wejrot / Scanpix
Bruce Springsteen och Little Steven under konserten på Ullevi i Göteborg på lördagskvällen. Springsteen ger en andra konsert i morgon söndag.
NYHETER

GÖTEBORG

Över 55 000 personer var laddade för rock'n'roll-fest på Ullevi i Göteborg - och fick vad de ville ha.

När Bruce Springsteen återvände efter 18 år fick han publikhavet att gunga, men arenan stod pall.

Och över allt sken solen.

En halvtimma efter utsatt tid drog Bossen och hans E Street Band i gång med titellåten för hela turnén, The Rising. Som gick över i Lonesome day och publiken försökte överrösta honom med allsång.

När närmare hundra tusen händer svajade i luften var det inte konstigt att Springsteen log.

Han säger att han gillar Sverige. Här har han en stor trofast publik.

- Hej Göteborg, hej Sverige. Hur mår ni? sade han på vad som lät vara en nyligen inövad svenska.

- Det är fantastiskt att vara tillbaka i Sverige. Det är kul att se att stadion är lagad, fortsatte han på svenska och jublet steg.

Arenan svajade

Han syftade på vad som hände sist han var på Ullevi 1985. Under de numera kultförklarade konserterna rockade han nästan sönder arenan. Publiken hoppade så att Ullevi, byggd på lera, svajade. Det kunde ha gått riktigt illa.

Nu är Ullevi förstärkt med betongpelare och klarar till och med Springsteens publik.

Förväntningarna på Bruce Springsteens två konserter var uppskruvade. Att han lyckades jaga bort molnen, precis som han sjunger i publikfriaren Waitin' on a sunny day, gjorde folkfesten total på midsommardagen.

De mest inbitna fansen hade köat sedan i tisdags kväll utanför Ullevis entré.

Drygt 100 firade midsommar i väntan på rockikonen.

- Det var en härlig stämning. Vi snackade, lyssnade på musik, drack öl och åt mat, säger Karl Otto Emanuelsson från Göteborg som köade drygt ett dygn innan portarna öppnades klockan 17 på midsommardagen.

Midsommarmat

Bruce Springsteen och E Street Band firade också midsommar i Göteborg, dock mer ståndsmässigt. De bjöds på midsommarmat på en av stans finare restauranger.

Saxofonisten Clarence Clemons verkade ha fallit rejält för det svenska midsommarfirandet. En blomsterkrans krönte hans rastaflätor till publikens stora jubel.

Att Springsteen går hem i breda lager var tydligt. På Ullevi fanns alla åldrar, även om de över 40 dominerade. Det var många som ville återuppleva känslan från 1985. Roger Blixt från Eskilstuna minns:

- Vilken fantastiskt fest det var. Det är lite lugnare nu än då. Kanske hänger det ihop med att fansen har blivit äldre, säger han.

- Fast jag ska i alla fall hoppa så mycket jag orkar, tillägger han.

Publikens relativt höga medelålder gladde polisen.

- Det är många både 40 plus och 50 plus. Det märks. Allt är lugnt, säger Thomas Åsenlöf, cyklande polis.

Korv

Däremot var det en del problem med korvförsäljare utan tillstånd och svarta börsen-hajar som sålde biljetter.

- Vi jobbar ihop med skattemyndigheten och försäkringskassan för att avslöja kända storförsäljare, säger Thomas Åsenlöf.

Bland de absolut yngsta i publiken var Samuel Arnewid. Blott en månad gammal fick han sin första konsertupplevelse. Fast han hade dubbla hörselskydd och sov mest mot mammas mage.

- Jag ammar fortfarande så därför fick han följa med, säger Samuels mamma Victoria Arnewid.

Hon var den 16-årige tjejen som Bruce Springsteen bjöd upp på scenen för att dansa med honom i Dancing in the dark på Ullevi 1985.

- Jag stod längst fram eftersom jag visste att han brukade ta upp en tjej från publiken. När han fick syn på mig fick jag tusen fjärilar i magen. Det var magiskt, säger Victoria Arnewid.

FAKTA: SPRINGSTEEN OCH E STREET BAND

Karin Olander/TT

ARTIKELN HANDLAR OM