Pubertets-Potter är ensam och kär

NYHETER

Kärlek. Ensamhet. Död.

Harry Potter är 15 år och allt är svårare.

Han har svårt att prata med tjejen han är förtjust i. Ändå leder det fram till en kyss och en träff på alla hjärtans dag.

Harry Potter and the order of the Phoenix (Bloomsbury)

Över hela världen är nya Harry Potter-boken hett eftertraktad. Några fans i Australien köpte snabbt varsitt exemplar.Foto : DAVID GRAY

Harry får lära sig mycket. Att stå emot den grymmaste ondska - och att försöka säga rätt sak till en tonårsflicka.

I bokens final dör en person som stått Harry nära, men jag vill inte förstöra spänningen genom att avslöja vem.

Den femte boken, "Harry Potter and the order of the Phoenix", tar vid där fyran slutade. En månad senare och Harry Potter har mardrömmar om vad som hände när en kamrat mördades av Voldemort.

Mycke är välbekant

När vi möter honom följer han ängsligt nyheterna i tv och tidningar. Han känner sig ensam och bortglömd. Orättvist behandlad, inte bara av hemska fosterfamiljen.

Alldeles i början blir det spännande och otäckt.

Mycket är välbekant för Harry Potter-läsaren. Märkliga magiska lektioner. Underliga varelser med nya konstiga egenskaper. I ett hus finns skrikande svärande porträtt på väggarna. Ännu en ny lärare, den här gången heter hon Umbridge och blir omedelbart en ny fiende till Harry Potter och Hermione.

Läsaren besöker också nya platser. Ministeriet för magi och St Mungos sjukhus för magiska skador.

Lika rolig som vanligt

Boken har närmare 800 sidor, tjockare än de tidigare, och det dröjer innan Harry är tillbaka på Hogwarts. Där sker stora förändringar. Harry och hans jämnåriga sliter med hårda prov och läxor det viktiga femte året.

Spännande och gripande, men J K Rowling är också lika rolig som vanligt. Hon verkar inspirerad av hur engelska skandaltidningar skriver om bland annat henne själv och gör flera satirer av pressen.

Hon låter magiska magasinet The Quibbler fyllas med fejkade historier och Daily Prophet bedriva osann kampanj mot Harry Potter och professor Dumbledore.

Handlar om ondska

Harry Potter lider av att vara kändis. Kanske J K Rowling också?

Det handlar om ondska. Om ilska. Gammal trygghet är borta. Sprickor inom familjer. Det är inte bara Harry som lider i sin fasansfulla fosterfamilj. I idylliska Weasleys uppstår konflikter. Vi får veta mycket mer om Sirius Black och hans släkt.

Det är spänning och läsglädje, men också pubertet och ångest. En fantasivärld som inte liknar något annat, men som vi ändå alla känner igen och lever i.

Fotnot: Boken släpps på svenska nästa år.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM