Åtalade för brott – nu ska de styra EU

NYHETER

THESSALONIKI

Den här duon blir EU:s nya ansikte mot världen.

Silvio Berlusconi, nyss åtalad för att ha mutat en domare.

Jean-Claude Trichet, åtalad men friad för friserade bolagssiffror.

Foto: AP, REUTERS Bilden är ett montage.
MISSTÄNKTA Både Jean-Claude Trichet och Silvio Berlusconi har nyligen blivit åtalade. Trichet är friad och Berlusconis rättegång är avbruten. För ett par dagar sedan beslutades att de bägge männen skulle få straffrättslig immunitet.

EU har djärva världspolitiska ambitioner. Unionen vill bli en aktör på samma villkor som supermakten USA.

Därför är det en och annan som med fjärilar i magen ser fram emot hösten. Då tar två personer vars ärlighet har ifrågasatts över ledningen för två av EU:s viktigaste institutioner.

EU:s röst i världen

Den 1 juli blir Italiens premiärminister Silvio Berlusconi ordförande i Europeiska rådet, samma post som Göran Persson hade under våren 2001. Det innebär att Berlusconi blir EU:s röst i världen, den som träffar makthavare som George W Bush och Vladimir Putin.

Tidigare i veckan satt Berlusconi i en domstolssal i Milano, anklagad för att ha mutat en domare att gå på hans linje vid försäljningen av ett statligt livsmedelsföretag. Brottet skulle ha ägt rum innan media- och sportmogulen Berlusconi inledde sin politiska karriär.

Men domstolen kommer aldrig att få chansen att ta ställning till om Berlusconi är skyldig. För ett par dagar sedan godkände även andra kammaren i det italienska parlamentet en ny lag som ger premiärministern, presidenten, de båda talmännen och ordföranden i konstitutionsdomstolen straffrättslig immunitet.

Rättegången avbryts

Berlusconi kan därför inte längre åtalas, inte inkallas som vittne och den pågående rättegången avbryts. Och när Berlusconis mandatperiod tar slut är brottet han anklagas för preskriberat.

Den nya lagen har gått igenom parlamentet på bara fyra månader, rekordsnabbt. Förutom att det är uppseendeväckande att en regeringschef själv föreslår att han ska få immunitet har agerandet inte minskat misstankarna om att Berlusconi inte har rent mjöl i påsen. Nu blir han EU:s röst i världen.

Ansvarig för statskassan

I september väntas Jean-Claude Trichet ta över som chef för euroområdets riksbank, Europeiska centralbanken, ECB.

För närvarande leder han den franska riksbanken men i början av 1990-talet var han chef för Le Trésor public, "den allmänna förmögenheten", statskassan.

Som sådan ansvarade han för statsbanken Crédit Lyonnais. Bankens affärer var så usla att någon skönmålade siffrorna för att dölja hur illa det stod till.

Trichet har hela tiden hävdat att han inte hade ett dugg med saken att göra. Det var andra, bankens chef och dåvarande finansministern, som var ansvariga.

I onsdags gav domstolen honom rätt. Han friades från alla anklagelser.

Nya tjänsterna bekräftade

Det ledde till att EU:s stats- och regeringschefer i helgen bekräftade att Jean-Claude Trichet ska efterträda ECB:s första chef Wim Duisenberg i höst. Enligt tidigare beslut skulle han göra det redan i sommar. Men för ett par månader sedan stoppade EU:s finansmi-nistrar tillsättningen i väntan på utgången av rättegången.

Silvio Berlusconi, EU:s nya ansikte i världspolitiken. Jean-Claude Trichet, EU:s nya ansikte mot de mäktiga finansiella marknaderna.

Lena Mellin