Video varnar för nya al-Qaida-dåd

Terrororganisationen tar på sig ansvaret för dåden i Riyadh och Casablanca

NYHETER

En maskerad talesman för al-Qaida varnar i en video för att terrororganisationen kommer att utföra nya självmordsattacker och att ledaren Usama bin Ladin fortfarande är vid liv.

Videon mottogs av nyhetsbyrån AP under lördagen.

Talesmannen uppger även att al-Qaida låg bakom terrordåden i saudiska Riyadh, där 26 människor dödades, och i Casablanca i Marocko, där 43 människor miste livet.

– De nyligen utförda attackerna i Riyadh och Marocko var planerade och var en del av våra martyrutföranden. Ni kommer att få se fler sådanan attacker i framtiden, säger talesmannen.

Om videon är autentisk är det här första gången al-Qaida tar på sig ansvaret för de båda attackerna, uppger AP.

Samverkan

Videon visar även tecken på att tre av USA:s största motståndare i Afghanistan – al-Qaida, den forna talibanregimen samt de som stöder Gulbuddin Hekmatyar, en afghansk gerillaledare som USA klassat som terrorist och vid flera tillfällen försökt döda – arbetar allt närmare varandra. Talesmannen på videon identifierade sig själv som Abu Haris Abdul Hakim och sade att han talade för alla tre grupperna.

bin Ladin i Afghanistan

– Usama lever och finns i Afghanistan. Till våra bröder i Palestina, Tjetjenien, Kashmir och Irak: vi har goda nyheter till er. De kommer i formen av självmordsattacker mot amerikaner den närmaste månaden, fortsatte Hakim.

Enligt Hakim kommer attackerna följa samma mönster som de som utförts tidigare i Afghanistan.

Den 35 minuter långa videon är inspelad i en liten lerhydda. Hakim sitter på en bastmatta med en kalasnikov bredvid sig och läser från en samling papper.

Under talibanregimens välde var Hakim känd som en talesman för al-Qaida.

Vita Huset i Washington har inte velat kommentera videon.

Åsa Asplid