Inkräktare slog till mot prinsens fest

1 av 3 | Foto: AP
Många hade tagit sig till Windsor Castle för att få en skymt av några av de 300 kändisar som var inbjudna när prins William firade sin 21-årsdag. In i slottet tog sig även en objuden gäst, ända in till slottets stora sal.
NYHETER

LONDON

Prins William firade sin 21-årsdag – och höll tal.

Plötsligt hoppade en inkräktare upp på scenen och slet åt sig mikrofonen.

– Ni kan se mig nästa måndag, skrek mannen när han till slut släpades iväg av polisen.

Säkerhetskollapsen chockar Storbritannien. I morse lovade inrikesministeriet att en utredning omedelbart kommer att inledas för att försöka utröna vad som gick fel under festen.

Prins William hade samlat 300 släktingar och vänner för att fira den stora dagen. Vid 21 års ålder har han nu rätten att representera hovet i officiella sammanhang och att hoppa in i stället för drottningen eller prins Charles. Och gästerna bjöds på en imponerande fest med afrikanskt tema.

Före festen talade brittiska medier om de stränga säkerhetsarrangemangen. Nu talar man om den stora miss som väcker allvarliga frågor om säkerheten kring kungafamiljen.

Snubblade fram

I en sen upplaga berättar Storbritanniens största tidning – News of the World – att en man hoppade upp på scenen. Iklädd ett höftskynke höll prins Williams just ett tacktal till sin far och drottningen när inkräktaren snubblade fram på scenen.

– Mannen tog tag i mick och babblade massor. Men han hade ett välvårdat uttal, säger en säkerhetskälla.

Tidningens källa berättar att poliserna tittade på varandra frågande. De trodde – liksom flera av gästerna – att mannen ingick i showen.

Till slut valde de att ingripa och säkerhetsvakter och poliser började leda bort inkräktaren. Först då började det gå upp för gästerna vad som hänt.

Prinsen lugn

Mannen skrek allt han kunde:

– Ni kan se mig nästa måndag.

Prins William lyckades dock behålla lugnet – och skämtade om det hela.

– Jag visste inte att brorsan kunde den dialekten, sa han.

Källan igen:

– Jag tror att han var lika road som alla andra.

Mannen greps och poliser från Scotland Yard har tagit sig an fallet. I en presskommentar säger man till Sky News att ”omständigheterna ska granskas noggrant”.

Låg säkerhet

News of the Worlds källa konstaterar dock att säkerheten inte var alls så hög som man hade kunnat vänta.

– Gästerna blev ombedda att ha med sina biljetter och det gjordes några kollar vid entréerna. Det var allt. Det verkar som att prins William ville hålla det hela på en hygglig nivå.

– Tack gode gud att han var harmlös. Det kunde ha varit mycket mera allvarligt.

Under söndagen förhörs mannen om händelsen.

Leif Kasvi, Mattias Lundell