Saddams gerillamän sprängde oljeledning

”Återkomsten” misstänks för en rad attacker mot infrastruktur i Irak

Foto: AP
En stor oljepipline sprängdes i dag i Hit, cirka 15 mil nordväst om Bagdad. En rad attacker har den senaste tiden genomförts mot viktig infrastruktur på olika platser i landet.
NYHETER

Ett gerillanätverk – kallat Återkomsten – har snabbt bildats i Irak.

De misstänks för en rad attacker mot amerikanska trupper och andra mål.

I dag dödades en amerikansk soldat i en granatattack och en oljeledning sprängdes.

Den amerikanska tidningen Washington Post citerar på söndagen en rad högt uppsatta amerikanska och irakiska källor som berättar om nätverket Återkomsten (Awdah). Nätverket ska bestå av löst sammansatta av grupper – ur tidigare säkerhetsstyrkor från Baathpartiet och irakisk underrättelsetjänst.

Amerikansk soldat dödades

Nätverkets målsättning är att tvinga ut USA ur Irak. Metoden är – enligt källorna – enstaka attacker mot till exempel amerikanska soldater.

Efter regimens fall har sådana anfall och attacker mot känsliga, inhemska mål blivit en del av vardagen. Vid flera tillfällen har styrkor trogna Saddam Hussein pekats ut.

Bara under söndagen utfördes två nya attacker i Irak.

I Khan Azad, söder om Bagdad, dödades en amerikansk soldat när hans konvoj utsattes för en granatattack. Enligt taleskvinnan Mayra O'Neill fördes soldaten till ett närliggande fältsjukhus, men skadorna var så svåra att hans liv inte gick att rädda.

En annan soldat fick föras till sjukhus med lindriga skador och den amerikanska militären ska nu utreda händelsen. Sedan den första maj har nu 19 amerikanska soldater dödats i attacker.

Andra sabotaget av oljeledningar

Tidigare på söndagen attackerades en viktig oljepipeline i staden Hit, väster om Baghdad. Tv-bolaget CNN rapporterar att ingen människa skadades när oljeledningen exploderade och orsakade en våldsam brand.

Det är det andra sabotaget av oljeledningar inom loppet av ett par dagar. Och det sammanfaller med de amerikanska planerna på att återuppta den irakiska oljeexporten, vilka genomfördes i dag.

Pengarna från oljehandeln ska sättas in i en av USA kontrollerad fond. Tanken är att pengarna ska användas till återuppbyggnaden av Irak och trots sabotagen säger amerikanerna att exporten redan kunnat återupptas.

Ett av problemen för USA är att man har svårt att hitta de skyldiga. Dessutom visar det sig nu att motståndet växer, ofta med hjälp utifrån.

”Utländska frivilliga”

Paul Bremer, som leder den amerikanska övergångsadministrationen, sa vid en presskonferens i Jordanien i går att motståndet har förstärkts av utländska frivilliga:

– Vi ser en rad tecken på hur parter utifrån involveras. Men hittills ser vi inga tecken på att attackerna utförs av organiserade styrkor.

Washington Posts källor säger dock att nätverket bildats av irakier som i krigets slutskede haft tillgång till finanser, vapen, transportmedel, radioutrustning och tipsare. Trots att den irakiska befälsordningen bröt samman ska man ha lyckats behålla sitt kontaktnätverk.

USA fruktar gerillakrig

USA fruktar nu att man ska få ett gerillakrig på halsen. Nätverket sägs ligga bakom flera av den senaste tidens attacker.

– Återkomsten är en nyans av motståndet. De består huvudsakligen av tidigare säkerhetsstyrkor. De kommer in i staden, avfyrar raketgevär och flyr innan vi hinner besvara elden, säger kapten John Ives, befälhavare i Fallujah.

Namnet Återkomsten antyder att man vill sätta tillbaka Saddam Hussein vid makten. Men enligt flera av källorna ska huvudsaken vara att återinföra diktaturen.

Mattias Lundell