Dundrande rockfest med Springsteen

Publikhavet på Ullevi gungade – men arenan höll även i kväll

NYHETER

GÖTEBORG

Två kvällar i rad höll rockkungen Bruce Springsteen hov i Göteborg.

Omkring 114 000 personer bjöds på ett makalös rockparty när Bossen återvände till Ullevi efter 18 år.

Publikhavet gungade, men arenan stod pall.

Bruce Springsteen vet hur man fyller en jättearena och får alla att känna sig som en enda stor rock'n'roll-familj. Han gjorde det 1985 när han nästan rockade sönder Ullevi. Publiken hoppade så att arenan, som är byggd på lera, höll på att ge vika. Efter det förstärktes Ullevi med betongpelare och nu klarar den till och med Springsteens publik.

Både Springsteen och hans fans är äldre nu. Men glöden finns kvar.

The Boss, som fyller 54 i år, och hans E Street Band körde sina tretimmars konserter i ett rasande tempo. Springsteen sprang runt på scenen, hängde upp och ner i mikrofonstativet, snurrade gitarren runt kroppen, kanade på knäna och såg lycklig ut.

Han säger att han gillar Sverige. Inte konstigt med tanke på gensvaret hos publiken.

Hundra tusen händer

Öronbedövande jubel, vild dans, allsång som till och med verkade imponera på bandet och över hundra tusen händer som vajade i takt i de ösigaste låtarna.

- Hej Göteborg, hej Sverige. Hur mår ni? sade Springsteen på inövad svenska.

- Det är fantastiskt att vara tillbaka i Sverige. Det är kul att se att stadion är lagad, fortsatte han.

Förväntningarna på Bruce Springsteens två konserter på midsommardagen och söndagskvällen var uppskruvade. Att han lyckades jaga bort molnen, precis som han sjunger i publikfriaren Waitin' on a sunny day, gjorde folkfesten total. Båda konsertkvällarna sken solen och ljumma vindar svepte över Ullevi.

De mest inbitna fansen hade köat sedan i tisdags kväll utanför Ullevis entré för att vara först in på midsommardagens konsert.

Firade midsommar

Ett hundratal firade midsommar i väntan på rockikonen.

- Det var en härlig stämning. Vi snackade, lyssnade på musik, drack öl och åt mat, säger Karl Otto Emanuelsson från Göteborg som tyckte Springsteen var värd att sova ute för.

Bruce Springsteen och E Street Band firade också midsommar i Göteborg, dock mer ståndsmässigt. De åt midsommarmat på en av stans finare restauranger. Saxofonisten Clarence Clemons verkade ha fallit för det svenska midsommarfirandet. Han gjorde entré med en blomsterkrans om sina rastaflätor.

Att Springsteen går hem i breda lager var tydligt. På Ullevi fanns alla åldrar, även om det mest var en mogen publik.

Många ville återuppleva känslan från 1985. Roger Blixt från Eskilstuna minns:

- Vilken fantastiskt fest det var. Det är lite lugnare nu än då. Kanske hänger det ihop med att fansen har blivit äldre, säger han.

- Fast jag ska i alla fall hoppa så mycket jag orkar, tillägger han.

Hög medelålder

Publikens relativt höga medelålder gladde polisen.

- Det är många både 40 och 50 plus. Det märks. Allt är lugnt, säger Thomas Åsenlöf, cyklande polis.

Bland de absolut yngsta i publiken var Samuel Arnewid. Blott en månad gammal fick han sin första konsertupplevelse. Fast han hade dubbla hörselskydd och sov mest mot mammas mage.

- Jag ammar fortfarande så därför fick han följa med, säger Samuels mamma Victoria Arnewid.

Hon var den 16-årige tjejen som Bruce Springsteen bjöd upp på scenen för att dansa med honom i Dancing in the dark på Ullevi 1985.

- Jag stod längst fram eftersom jag visste att han brukade ta upp en tjej från publiken. När han fick syn på mig fick jag tusen fjärilar i magen. Det var magiskt, säger Victoria Arnewid.

Den här gången blev hon inte uppbjuden. Springsteen dansade endast med sin körsångerska och fru, Patti Scialfa.

SPRINGSTEEN OCH E STREET BAND

Karin Olander/TT

ARTIKELN HANDLAR OM