Besatt av Agnetha - körde på granne

Manlig ABBA-beundrare sprider skräck på Ekerö

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
ÖVERKÖRD Agnetha Fältskogs granne Cenneth Alnefalk (th) blev attackerad av den besatte mannen. Cenneth flög över motorhuven på mannens bil men klarade sig med livet i behåll.
NYHETER

Agnetha Fältskogs förföljare är tillbaka i Sverige.

I går körde han på en av hennes grannar på Ekerö.

- Han är inte riktigt klok, säger Cenneth Alnefalk.

Den holländske 37-åringen har terroriserat Agnetha Fältskog under flera år. Han har tidigare utvisats ur Sverige och är belagd med besöksförbud. Men nu sitter han åter anhållen misstänkt för flera fall av ofredanden och upprepade överträdelser av besöksförbudet.

Smygkörde i området

I går vid lunchtid upptäckte Agnetha Fältskogs granne Cenneth Alnefalk hur förföljaren smygkörde omkring i sin holländskregistrerade bil på Ekerö utanför Stockholm.

- Jag visste att han var anhållen i sin frånvaro så jag åkte ner och spärrade vägen för honom. Samtidigt kontaktade vi polisen, säger han.

Först stannade holländaren bilen, men när Cenneth klev ut tryckte 37-åringen gaspedalen i botten.

Skadade benet

- Jag kastades upp på motorhuven och skadade benet. Jag blev så förbannad att jag sprang in i min bil och tog upp jakten.

Samtidigt ringde han grannen Tom Barrén som körde i motsatt riktning. Efter någon kilometer fick de stopp på holländarens bil.

- Jag drog ut honom ur bilen och frågade vad fan han pysslade med.

Holländaren ska då ha sagt att han ville prata med Agnetha Fältskog och reda upp olika missförstånd.

"Vi är älskande"

- Saker och ting har gått fel, vi är älskande, sa han.

Kort därefter anlände polis som grep 37-åringen.

Holländaren har varit fixerad vid Agnetha Fältskog under många år. För sex år sedan köpte han en fallfärdig stuga i närheten av hennes lyxvilla på Ekerö.

Dekorerat väggarna

Stugans väggar och tak dekorerade han med bilder på sin idol. Samma år, 1997, inledde de ett förhållande.

Efter två år bröt Agnetha Fältskog med mannen. Då började han bevaka varje steg hon tog. Terrorn gick så långt att hon gick till polisen.

Solna tingsrätt dömde mannen till villkorlig dom och dagsböter för ofredande. Han utvisades och fick inte sätta sin fot i Sverige på två år.

Han blev skyldig att betala 120 000 kronor i böter och skadestånd.

Rätt att återvända

Sedan oktober förra året har mannen åter rätt att resa in i Sverige. Så sent som i mars polisanmälde Agnetha Fältskog sin besatte beundrare för att han smugit omkring vid hennes bostad.

- Jag har sett honom här på Ekerö fem sex gånger i år. Att han inte ger sig, säger Cenneth Alnefalk.

Zendry Svärdkrona