Handsfree inte säkrare i trafiken

Studie: Risken för olycka lika stor som när man håller mobilen i handen

NYHETER

Att prata i mobilen när man kör bil är lika olämpligt som att köra när man är trött eller tagit lugnande medel. Handsfree gör inte saken bättre.

Det konstaterar Vägverket i en ny rapport, skriver SVD.

Det kommer inte att bli lag på att bilförare måste använda handsfree när de pratar i mobiltelefon. Men Vägverket vill att lagen ändras så att mobilpratande blir straffbart vid en eventuell trafikolycka.

Att prata i handsfree är ur trafiksäkerhetssynpunkt lika farligt som att hålla luren i handen, visar Vägverkets undersökning. Man anser till och med att det är så farligt att det bör likställas med att köra när man är trött eller tagit lugnande medel.

Ökar olycksrisken

Mobilpratare hade en klart försämrad reaktionsförmåga i Vägverkets tester, skriver SVD.

En kanadensisk undersökning har visat att en mobilpratande bilförare löper 3-4 gånger högre risk att orsaka en trafikolycka, oavsett om föraren pratar i handsfree eller inte.

Döms redan i dag

Redan i dag kan förare som pratar i mobiltelefon och orsakar en olycka dömas för vårdslöshet i trafiken. Men enligt Vägverket är inte det tillräckligt. Man anser att det även måste skrivas in i lagtexten att det anses olämpligt.

Men något mobiltelefonförbud är det inte tal om. I sin rapport betonar Vägverket mobiltelefonens positiva användningsområden, som att varna för faror eller ringa efter hjälp när det hänt något.

Nu är det upp till regeringen att besluta om och när Vägverkets förslag ska bli lag och skrivas in i Vägtrafikförordningen.

Malin Ekmark