Kronofogden jagar gamla studenter

75 000 kan inte betala tillbaka lånen

NYHETER

På två år har kronofogdens fodringar på obetalda studieskulder nästan fördubblats.

Nu jagar man 75.000 låntagare på 845 miljoner kronor, skriver DN.

Bidragsdelen i studiemedlet måste bli större för att inte flera låntagare ska hamna hos kronofogden, tycker Sveriges förenade studentkårer, SFS.

I maj 2001 var de obetalda studielånen som hamnat hos kronofogden 468 miljoner. Två år senare är summan 845 miljoner och nästan 75.000 före detta studenter jagas av kronofogden.

Arbetslöshet bär skulden

Trots ökningen av antalet personer som hamnat i skuldfällan säger CSN:s generaldirektör Björn Mårtensson att Studiestödsnämnden har en generös inställning till sina kunder, skriver DN.

På kronofogdemyndigheten i Stockholm tror man att den besvärliga arbetsmarknaden ligger bakom problemen att betala tillbaka lånen.

– Problemen uppstår framför allt för dem som avbryter sina studier eller som går en utbildning som inte leder till jobb, säger Jan Westerberg, indrivningschef i Stockholm.

Nya regler

Den första juli 2001 ändrades reglerna för återbetalning av studielån. Skulden betalas numera tillbaka som fasta delbetalningar och återbetalningstiden blir som längst 25 år.

Den som tog lån mellan januari 1989 och juni 2001 betalar tillbaka med ett årsbelopp som är fyra procent av den sammanlagda inkomsten.

Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM